8 enkle bokashitips i hverdagen

Sitter risten i bunnen av bokashibøtta fast når du skal vaske den? Er innerbøtta i Bokashi Loop umulig å få ut? Har du fått fluer i jordfabrikken, eller synes du det er en grisejobb å vaske bøtta etter bruk? Her er tipsene som gjør hverdagen med bokashi enda enklere.

1) Bokashistrø og biokull i samme beholder

Oppbevar bokashistrø og biokull i hvert sitt rom i vår BioProffa strø- og kull-beholder. Den er lufttett så mikrobene trives godt, og skilleveggen i midten av beholderen gjør at du kan ha én beholder til både strø og kull. Vil du bruke den bare til strø (eller bare til kull), kan du enkelt ta ut skilleveggen. Veldig praktisk – og null søl!

Bokashistrø, 1 kg
kr 215,00
Biokull 10 liter
kr 374,00

2) Få løs risten i bunnen av bøtta

Sliter du med å få løs den perforerte risten i bunnen av den gamle klassiske bøtta? Når ferdiggjæret bokashi er tømt i jorden eller jordfabrikken, vil mange skylle ut av eller vaske bøtta før den settes inn på kjøkkenet igjen. Men den løse risten i bunnen av bøtta er ikke alltid så løs! Når den også er litt glatt av bokashi, kan den være skikkelig vanskelig å få ut. Her er noen tips:

  • En liten unbrakonøkkel kan være egnet verktøy.
  • Du kan også tre en tråd gjennom to av hullene og knyte en hempe du kan dra risten opp med.
  • Fra en kunde fikk vi tips om å bruke en smal strips i stedet for hyssing eller jutetråd. Stripsen løser seg ikke opp og kommer til å vare like lenge som bøtta. Smart!

Risten i de nye Eko-bøttene kan også sette seg litt fast, men den har heldigvis en innebygget løsning på problemet! Langsmed kantene på risten er det nemlig små slisser som er akkurat store nok til at du får dyttet stapperen inn i dem og vippet risten opp. Eko-ristene sitter også sjelden så godt fast som i de gamle bøttene. Bedre design = færre problemer! :)

3) Bokashi Loop: Sitter innerbøtta dønn fast?

Designbøtta Bokashi Loop har ikke løs rist i bunnen, men i stedet en egen «innerbøtte» med huller i bunnen som sitter inni den runde Loop-bøtta. Mange opplever det som minst like vanskelig å få ut denne innerbøtta som å få løs risten i de grå bøttene.

Vårt tips er: Dropp det! La den svarte bøtta bare sitte. Du TRENGER ikke ta den ut for å få rengjort bøtta. Tøm ut det fermenterte matavfallet i hagen eller jordfabrikken, tørk bort rester med et kjøkkenpapir e.l. og vask og skyll alt sammen, både inner- og ytterbøtte, mens den svarte sitter på plass. Loop-bøttene har en raus helletut (i stedet for tappekran) som gjør det lett å skylle ut både såpevann og bokashirester når du vasker bøtta. Det blir minst like bra bokashi neste gang, selv om bøtta ikke er skinnende ren (faktisk vil det bare være bra om det er igjen litt mikrober i bøtta når du setter i gang på nytt).

4) Unngå fukt, lukt og fluer i matavfallet

Ettersom man helst ikke skal åpne bokashibøtta oftere enn én gang daglig (fordi mikrobene bør utsettes for minst mulig luft), velger mange å samle opp dagens matavfall på kjøkkenbenken. Det bør helst skje i en lukket beholder så ikke fluer kommer til. Mange bruker en gammel isboks eller lignende, som riktignok er lukket, men der samler det seg også mye kondens – særlig hvis du har oppi litt middagsrester for eksempel.

Våre BioProffa avfallsbeholdere har lokk så ikke fluer kommer til, men de er ikke helt tette. Fluetette, men ikke kondenstette. ;) Hullene i lokket slipper nemlig ut fuktighet så det ikke dannes så mye kondens, men lokkene har også kullfilter slik at ikke lukt slipper ut. Mange fluer i samme smekk der, altså!

5) Bokashi og biokull: Mindre lukt og bedre jord

Knust biokull (eller helt vanlig grillkull som du knuser selv) er det reneste kinderegg i bokashi: Strør du i litt biokull i bøtta fra tid til annen, og/eller bruker det i bunnen og i bokashi-og-jord-blandingen i jordfabrikken, får du mindre fuktighet (som kan skape problemer i fermenteringen og omdanningen), mindre lukt og enda bedre kompostjord.

LUKT FRA LOOP?

Loop-bøtta er full når det gjenstår 5 cm mellom det svarte lokket og kanten av sylinderen. Dersom du fyller bøtta for full, slik at det svarte lokket ligger bare 2–3 cm fra kanten, blir det ikke liggende helt tett til. Det vil slippe inn luft (og ut lukt) under fermenteringen.

6) Pump ut all bokashivæske

For å få ut siste rest av bokashivæsken fra bøtta, kan du godt bikke hele bøtta litt fremover. Men fra en kunde fikk vi også dette smarte tipset: Når kranen er åpen på den klassiske bøtta, kan du enkelt pumpe på lokket med flat hånd og effektivt pumpe ut siste rest av de (ofte) gylne dråpene på den måten.

Bruk den fortynnet i vann (1:100) som flytende gjødsel. Får du ut mer enn du trenger kan du helle den ufortynnet i vasken – væsken løser opp fett, og brukt jevnlig vil den motvirke tette rør. Den kan også lagres på ulike måter til senere bruk.

7) Mindre grums i væsken fra Bokashi Loop

Synes du bokashivæsken du heller ut fra Bokashi Loop blir ubehagelig grumsete? Skaper den problemer når du skal vanne med den? Hullene i bunnen av Loop-bøttene er større enn de i bunnristen til de grå bøttene. Det gjør at mer «materiale» fra matavfallet kan slippe igjennom.

Dette løser du lett ved å legge et ark kjøkkenpapir i bunnen av den svarte innerbøtta før du begynner å fylle din Bokashi Loop. Oppå papiret igjen kan du gjerne drysse litt bokashistrø før du tømmer i matavfall første gang. Så får også det første laget med matavfall mikrober både under og over seg.

8) Mindre lukt når du vasker bøtta

Det kan oppleves som en grisejobb å vaske bokashibøtta etter bruk. Har du hage, er det veldig greit på sommeren: Da kan bøttene skylles med hageslangen ute. Skyllevannet kan du tømme i jorden/bedene direkte; det er fullt av godsaker. Om vinteren, eller hele året for den som bor i byen, er bøttevasking innejobb for de fleste. Og mange synes dette lukter mer enn hele resten av bokashiprosessen til sammen.

Vi anbefaler å vaske bøttene på badet – der lukter det vel ofte litt likevel. Det er lurt å tørke bort rester av bokashi og strø med litt dopapir først. Deretter kan du gjerne fylle bøtta med varmt grønnsåpevann og la den stå med lokket på et kvarters tid. Det gir den syrlige bokashilukten mindre rekkevidde. Tilslutt heller du ut vannet og skyller/vasker bøtta på vanlig måte. Sett den gjerne ut litt for å lufte seg etterpå. Det hjelper.

Når det lukter av den rene bøtta
Enkelte opplever at det kan «sitte lukt i» den rene, tomme bokashibøtta. Mange synes det hjelper å sette bøtt ut til lufting over natten. Vi har alltid erfart at lukten forsvinner når bøtta tas i bruk igjen og en ny prosess går i gang i bøtta. Og mange anbefaler å spraye tom ren bøtte med det probiotiske vaskemiddelet Wipe & Clean for å fjerne lukt fra bøtta. Har lukten satt seg skikkelig fast, kan du helle i noen cm biokull i bunn av bøtta, sette lokket på og la kullet stå og absorbere lukten i noen dager. Det funker!

Relaterte artikler

Vaske bokashibøtte i oppvaskmaskin?

Vi får ofte spørsmål om det går an å vaske bokashibøttene i oppvaskmaskinen. Det kan du fint gjøre. De tåler ...

Bokashi på kjøkkenet

Vi ser på ulike oppbevaringsløsninger for matavfallet som skal samles opp gjennom dagen når du lager jord med bokashi. Bokashikompost skal væ...