I bokashibøtta skal det helst være så lite luft som mulig: fermenteringsprosessen i bøtta funker aller best med minst mulig lufteksponering. Det er bakgrunnen for anbefalingen om å åpne bøtta maks én gang i døgnet i det daglige. Da trenger du en løsning for å samle opp matavfall i løpet av dagen; frokostrester, grønnsaksavskjær, epleskrotter og kaffegrut som kanskje først skal kastes i bokashibøtta ved leggetid.
Hva som helst kan egentlig brukes. Men det bør absolutt være lokk på! Hvis matavfallet blir stående lenge på benken uten at det kommer under lokk, kan fluer og andre insekter rekke å legge egg på matavfallet før det kommer i bokashibøtta. Uten at du ser det. Eggene vil ofte dø i bokashiprosessen, men ikke alltid; en del opplever fluelarver eller småfluer i jordfabrikken/ bokashijorden. Og da er det som regel dette som har skjedd. Det er IKKE farlig, fluene vil fly avsted av seg selv når bokashijorden ikke er interessant for dem lenger (når alt matavfall er omdannet til jord). Men det kan jo være ekkelt og irriterende, og det kan altså unngås.
Mange foretrekker en oppbevaringsløsning som kan håndteres med én hånd (fordi den andre hånden ofte holder matavfallet som skal kastes i boksen). De vil altså ha et lokk som ligger løst oppå og er lett å ta av. Andre synes ikke det spiller noen rolle.
Bokashi i retrokjele med lokk
Vi vet mange har en gammel kjele med lokk på benken som de samler matavfall til bokashibøtta i. Det er praktisk, billig og kan være knallfint. Det jo så mye flott å velge mellom! Noen er praktiske og tar en de har, som ikke er så mye i bruk ellers. Kjeler er «enhånds» til bokashibruk og lette å gjøre rene, og de hører naturlig hjemme på kjøkkenet.
Den fine blå retrokjelen fra Cathrineholm på bildet øverst i artikkelen har vi nylig kjøpt på FINN! Det finnes masse å velge i. Søk på nett eller sjekk ut en bruktbutikk i nærheten. Kanskje et lokalt loppemarked har akkurat det du leter etter? Vi synes den ny-gamle kjelen vår er rene smykket på kjøkkenbenken. Vi blir glade av den: både fordi den er så fin, og fordi den inneholder matavfall til bokashi’n.
Bokashi i (kake)boks
En annen egnet oppbevaringsboks – som mange allerede har hjemme, og som finnes i mange størrelser og fine varianter – er en kakeboks! Boksen på bildet over er et lite arvestykke: vi har to like, så den ene kan vi bruke til å samle opp matrester i gjennom dagen. Til hønene hos oss, men like fin til matavfall som skal i bokashibøtta.
Hvis du bare har kakebokser med nisser på, og synes det kan bli litt «off season» på sommerstid, kan vi love at det finnes mye fint årstidsnøytralt å få tak i. Også i de samme bruktkanalene som i avsnittet over.
Bokashi i svart og børstet stål
Er du ikke helt typen for retrouttrykk og blomstrete bokser? Det skal ikke stå på stilvalget for den som vil lage jord av matavfallet sitt med bokashi! Kjeler kommer i mange utforminger og stiler, og det gjør kakebokser også.
På bildet over er en mer moderne variant, som dessuten har bunn og vegger som går i ett, det er altså ingen sprekk mellom boksens bunn og kanter, hvor væske fra fuktig matavfall kan sette seg fast. Ekstra renslig for den som er litt nøye på det.
Praktisk fra Ikea
På hyttekjøkkenet vi besøkte da vi skrev om løsninger for bokashikompost på hytta, fant vi denne praktiske lagringsboksen fra IKEA i bruk til bokashi. Lignende finnes sikkert andre steder. Denne er enhånds, renslig og praktisk, tåler oppvaskmaskin, fin nok til å stå fremme på benken og liten nok til å få plass ved siden av beholderen for restavfall i skapet under vasken. (Bokashibøtta får ikke plass på det lille hyttekjøkkenet i det hele tatt, men det spiller ingen rolle: den skal jo bare åpnes og brukes maks en gang om dagen. Kanskje sjeldnere i små husholdninger. Den kan stå på vaskerommet eller gjesterommet, eller under jakkene i entréen.)
Kjempegreit!