Dette trenger du
Du benytter to tilsetninger for å sikre fermentering av bløtgjødsel fra ku:
- Microferm: sikrer fermenteringsprosessen gjennom å tilføre fermentative mikroorganismer i miljøet
- N-Hance: er en kombinasjon av mineraler og biokomponenter som sikrer at forråtnelsesmikrober får bedre vilkår i husdyrgjødselen
Slik gjør du
Start alltid påføring når det er minst gjødsel i det miljøet du ønsker å behandle, og påfør så nær dyrene som mulig p en enkelt gjennomførbar måte. Dyrene har bare godt av eventuell nærkontakt med mikrobene. I en bløtgjødseloperasjon betyr dette at du starter påføringen av mikrober rett etter at du har tømt gjødselgrava, og at du påfører mikrobene i selve fjøset, hvorpå de renner ned i gjødselgrava sammen med gjødsla.
Dag 1
Bland ut N-Hance med rent, lunkent vann, og spre denne blandingen jevnt utover gulvet i fjøset. Benytt håndholdt vannkanne med dusjhode eller annet som gir jevn spredning.
Dosering: 2 liter N-Hance per 100 m3 bløtgjødsel som er igjen i gjødselgrava etter tømming. Tynn ut i så mye vann som behøves for enkelt å fordele løsningen utover hele gulvet i fjøset.
Dag 7
Bland ut Microferm med lunkent vann, ikke varmere enn 35 grader. Benytt håndholdt vannkanne med dusjhode eller lignende.
Dosering: 1 liter Microferm per 50 m3 bløtgjødsel som er igjen i gjødselgrava etter tømming. Tynn ut i så mye lunkent vann som behøves for enkelt å fordele løsningen utover hele gulvet i fjøset.
Deretter, 1 gang per uke
Bland ut N-Hance med rent vann, og spre denne blandingen jevnt utover gulvet i fjøset.
Dosering: 1 liter N-Hance per 50 dyr.
Deretter, 1 gang hver 12. uke
10 liter Microferm blandes med vann og spres ut som beskrevet over.
Dosering: 10 liter Microferm per 50 dyr
Generell informasjon
Det er ikke behov for ekstra omrøring i gjødselgrav for å blande inn mikrobene tilstrekkelig.
Det tar om lag 6 uker før du vil kjenne at fermenteringen er godt i gang i gjødselgrava. En vellykket fermentering kjennetegnes av redusert ammoniakk-lukt, som erstattes av en lett syrlig lukt. Det skal være redusert skorpedannelse, og normalt vil det være et tynt lag med grønlig skum på toppen av gjødsla i grava.
Dersom du benytter CaCO3 i fjøset, bør dette byttes ut med annet egnet middel, da CaCO3 øker pH og motvirker effekten av fermenteringen.
Når gjødsla i grava allerede er fermentert skal den være mer stabil enn ubehandlet gjødsel, og kan oppbevares i eksternt gjødsellager frem til spredning uten videre behandling. Dersom det er mye ubehandlet gjødsel igjen i det eksterne lageret når den behandlede gjødsla pumpes over, bør dette helst tømmes først, eller det bør tilsettes N-Hance og Microferm som beskrevet i stegene over i det eksterne gjødsellageret før den behandlede gjødsla pumpes over.