Det er enkelt og greit: sørg for at det fermenterte matavfallet blir GODT BLANDET med og dekket til av jord eller jord/løv oppi komposthaugen, slik at kontaktflatene med jordbakterier blir tilstrekkelig for en effektiv omdanning.
Vi pleier å anbefale å grave en grop i komposthaugen, legge litt jord eller jord/løv i bunnen av gropen, tømme i innholdet fra bokashisbøtta og blande det godt med mer jord/løv, og så dekke til med jord på toppen før hageavfallet trekkes godt over til slutt.
Er bokashien mer skadedyrutsatt i komposthaugen enn godt nedgravd i bakken? Ja, det er helt klart. Har du grevling, rev eller vånd der du bor, er det kanskje en bedre løsning å grave bokashien godt ned i jorden, eller i en gravesikret jordfabrikk (pallekarmer med netting i bunnen og over for eksempel). Men om du klarer å grave ned bokashien godt inni komposthaugen går det som regel bra. Har du grevling i nabolaget, bør du i alle fall vente med å grave ned bokashien til det er annen mat tilgjengelig litt utpå forsommeren. Gjør du det for tidlig på våren når grevlingen er sulten, kan den grave langt for å komme til godsakene.
Les mer om bokashi og skadedyr.
Har du ikke en ferdig fermentert bokashibøtte tilgjengelig? Bruk Mikroferm i hagekomposten. Dette går like bra.