Vi bruker mange ulike jordfabrikkløsninger i løpet av et år hos oss: på sommeren graver vi bokashi rett i jorden og dyrker på toppen med det samme, har vi ikke plass noe sted, lager vi jord i et par pallekarmer vi setter av til formålet, eller blander fermentert bokashi og jord i den pensjonerte varmkompostbingen. Men det går også fint an å lage en jordfabrikk i en kasse som plasseres inne om vinteren eller ute på sommeren.
Vi har det du trenger til jordfabrikken?
Vi har kjøpt en kasse på 30 liter: den rommer akkurat en klassisk bokashibøtte med fermentert matavfall og like mye jord. Det blir perfekt. Vi legger knust grillkull/ biokull i bunnen (og gjerne litt blandet inn i materialet også), og blander bokashi og jord godt i kassen. 7–10 cm jord oppå og kanskje en avis løst på toppen for å regulere fuktigheten i jordfabrikken. Når kassen får stå inne, eller ute i varmt vær blir det fermenterte matavfallet omdannet til kompostjord på noen uker. Og vi har det vi trenger når vi skal potte om småplanter. Det beste er at det IKKE lukter av den!
Denne jordfabrikken er straks klar. Bare litt uomdannet bokashi igjen nede mot bunnen. Materialet har sunket sammen litt under omdanningen.
Lykke til med jordproduksjon!