Vi hadde irritert oss over glippen mellom vintersådd spinat og spiseklar mangold på forsommeren. Det ble alltid noen uker uten hverken spinat eller mangold på bordet på forsommeren. Da har den siste vintersådde spinaten typisk gått i blomst, og mangolden er ofte ikke spiseklar ennå dersom vi venter med å så den til utpå våren. Slik man «skal». Det går sikkert an å få timingen til å stemme perfekt med mangold forkultivert på våren også – men vi fikk det aldri til.
Spinat og mangold kan brukes om hverandre i matlagingen, men oppfører seg ulikt i kald jord. Spinaten tåler det kjempegodt, mens mangold blir stresset og går bare i blomst – ble det sagt, i alle fall. Vi tok sjansen likevel. Vi var uansett ute i januar og vintersådde spinat, gulrot, salat og pastinakk på bunnfrossen jord i kjøkkenhagen; og vi hadde mangold-frø til overs. Så vi testet med noen få – i den ene enden av en pallekarm. Det funket kjempefint! Vi fikk kraftige, fine mangoldplanter, med store, saftige blad allerede i mai. Ute. Nybegynnerflaks?
Hvorfor vinterså?
Det er moro å vinterså, synes vi. Og så er det praktisk å få en del frø i jorden på vinteren, mens det er mindre annet å gjøre i kjøkkenhagen, for på våren står oppgavene i kø! Vi opplever også at mange grønnsaksvekster spirer og blir spiseklare tidligere på våren når vi vintersår dem, i stedet for å vente til i april – slik som det står på frøposen at vi skal.
Den vintersådde mangolden spirte ikke veldig tidlig da vi testet for første gang, og det var kanskje bra i den kalde våren vi hadde det året, med snøfall og plutselige kuldegrader langt inn i april. Kulde og skiftende vårtemperaturer gjorde oss ikke veldig optimistiske på den vintersådde mangoldens vegne. Vi forberedte oss på blomstring. Men i midten av mai så det veldig lovende ut i pallekarmen hvor vi hadde sådd mangold og gulrot i romjulen året før. Ingen tegn til blomstring.
Overvintre planter ute
Mangoldplanter tåler MYE kulde. Et supert tips for den som dyrker mangold på sommeren og vil ha tidlig, tidlig mangold neste vår, er å klippe plantene ned og la dem stå i jorden over vinteren! Flytt dem til en beskyttet vekstplass, legg dobbel fiberduk og plastlokk over dem, eller sett dem i drivhuset, om du har. Overvintrede planter har et stort forsprang når lyset kommer tilbake på senvinteren, og setter nye skudd utrolig tidlig.
Mind the gap
Den første vinteren vi forsøkte, sådde vi mangold på frossen jord i en kaldbenk i sørveggen. Vi strødde på litt tint jord, lagde en sårand og la ned noen få mangoldfrø i den ene enden av randen som ellers ble fylt med salatfrø. Litt mer frostfri jord over, og så snø på toppen. Med drivbenktopp av plast ble pallekarmen en effektiv kaldbenk i solveggen den våren. Forventningene var forsiktige, men mangolden ga alt! Fra disse få plantene høstet vi mangold i ukesvis den sommeren. Mangold gir mye mat!
Året etter ville vi ha mer, og vintersådde mangold i en halv pallekarm i den samme sørveggen – samt i en halv pallekarm til, sammen med ruccola. Ruccolaen sto i front og vokste raskt i benken på våren. Den var nesten spist opp da mangolden begynte å spire i bakkant. Da ruccolaen til slutt gikk i blomst, sådde vi et par rader pastinakk foran mangolden i stedet. Pastinakk vokser langsomt og kommer ikke til å skygge for mangolden på lang tid ennå.
25. mai høstet vi kurven full av kraftige, saftige mangold-blader og litt spinatblader fra den siste vintersådde pallekarmen på toppen. We do mind the gap mellom vintersådd spinat og sommerens mangold. De siste årene har vi tettet gapet med vintersådd mangold fra maimåned. Herlig!
Favoritten fungerer best
Favorittsorten «Fordhook giant» takler vintersådden klart bedre enn de mer tynnstilkede sortene av rød og gul mangold (uvisst hvilke sorter, dessverre!) som vi sådde sammen med mangoldkjempene i romjulen et år. De gule så vi vel aldri noe til, og et par av de røde gikk rett i blomst, slik advarslene tilsier. Dessverre kan vi ikke si nøyaktig hvordan det ville ha gått med alle de røde, for noen av dem ble tatt av rådyr relativt tidlig.
Men en ting er klart: Vintersådd mangold er blitt fast takst i bokashihagen. Risikoen er så liten (vi sikrer oss uansett med å så mangold i pluggbrett på våren i tillegg) og gevinsten så stor – og kjempegod!
/ah, bokashinorge.no