De Effektive Mikroorganismene i bokashistrøet har hatt gode forhold i bokashibøtta og har formert seg i milliontall. Når matavfallet blir blandet med jord, vil noen av bakteriene dø siden de blir utsatt for oksygen. De aller fleste overlever heldigvis – og fortsetter å formere seg.
Det er forskjell på hvor fort de ulike bakteriene i bokashistrøet blir flere, men de raskeste bruker faktisk bare rundt 20 minutter på å lage neste generasjon! Med millioner av bakterier fra bokashibøtta, blir dette temmelig mange etter hvert. Akkurat hvor lenge bakteriene lever vet vi ikke. Heldigvis er de fortsatt nyttige når de dør. Småkryp, som mark, elsker døde bokashimikrober. De som ikke blir spist fortsetter livet etter døden som et næringslager i jorden. De skylles ikke bort, men bevares i jorden til den kan komme til nytte, som mat for planter eller småkryp.
Det er stor forskjell på hvordan tilførsel av mikroliv beriker jorden i lang tid, sammenliknet med hva kunstgjødsel gjør. Kunstgjødsel som tilføres jorden blir utnyttet av plantene med en gang. Det er skikkelig fast food. Blir ikke kunstgjødselet tatt opp av plantene, skylles den vekk. Avrenning av disse næringsstoffene i kunstgjødselen kan føre til at nærliggende vann fort blir gode arenaer for alger. Alger er ikke bra for småkrypene som naturlig lever i vannet og vi får en fattigere natur rundt oss.
Kunstgjødsel er fast food til plantene, mens bokashimikrober mater jorden som igjen mater plantene – også når de er døde.
Kunstgjødsel utarmer jorda på sikt, mens bokashimikrober bygger den opp for fremtiden.
Du kan lese mer i dybden her hvis du er interessert!