-30% på utvalgte startpakker og -20% på 2 kg bokashistrø. Gjelder fra 11/11 til 1/12.

Vi forbereder bokashivinter'n

Godt brukt og litt «sliten» krukke- og hagejord, litt biokull og litt perlite... Da har vi alt vi trenger!

Vi har skaffet biokull, og en stor-sekk med perlite. Vi skal lage såjord og gjøre klart for vinterlagring av bokashi og bokashivæske. Vi samler også løv. Noe av løvet graver vi ned i bed og pallekarmer sammen med bokashi, tang og halm fra våre tre terrassehøns. Noe fermenterer vi med Microferm og skjellsand, og noe setter vi bare i sekker bak huset for å bruke i vinterens jordfabrikker. Da trenger vi mindre jord til vinterbokashien vår.

Produkter vi bruker i hagen:

Biokull 20 liter
kr 445,00
Ugressduk rund, 42 cm
kr 125,00
Oppmålingsbånd til hagen
kr 266,00

Samle og bunkre jord

Hva skal vi gjøre med den «brukte» jorden i krukker og plantekasser? Dette er det en del som spør om. Noen lurer til og med på om de bør kaste den?

Kaste jord?! Aldri!

Jord er en prosess, den lever i kretsløp. Etter en sesong med intens seriedyrking i bokashihagen, er jorden i bed og krukker riktignok ganske sliten og næringsfattig. Godt brukt. Men da er den perfekt å lage såjord av, eller bruke i vinterens bokashi jordfabrikker. Sliten jord er en ressurs i bokashihagen!

Bunkre: Vi passer på å jordforbedre og grunngjødsle om høsten, både der hvor planter skal stå til overvintring (tildekket i drivhuset) og der hvor vi planlegger å vinterså i desember/januar (pallekarmer og kaldbenker ute). Vi spar vekk jord fra vekstplassene og fyller på med bokashi og annet organisk materiale. Når vi til slutt legger jorden tilbake på toppen igjen, får vi godt brukt og litt sliten hagejord til overs. Den solder vi og tryller om til førsteklasses såjord ved å blande inn litt perlite – eller vi lager super kompostjord av den i vinterens jordfabrikker. Den blir som født på ny!

Samle: Jord fra sommerens plantekasser og krukker, hvor chili, sommerblomster og tomater er klippet ned for lengst, går også rett i sekkene. Den skal også få «bli ny» med bokashi i vinter.

Lage såjord med perlite

Utfordringen når vi lager egen såjord av «sliten» krukke- og hagejord, er ikke næringsinnholdet. Såjord SKAL være næringsfattig. Frøene nyter medbrakt: De kommer som en liten pakke med all den næringen de trenger for å spire og skyte fart. Det er først senere at du må gi plantene næringsrik jord og gjødsel. Problemet med egenprodusert såjord kan imidlertid være å få den lett og luftig nok. Jorden kan bli for kompakt, og pakker seg hardt i pluggene eller småpottene vi sår i. Det blir vanskelig for skjøre røtter. For kompakt såjord kan også «kvele» de tynne stilkene, det blir for tett og fuktig rundt halsen til småplantene, og de råtner. I år har vi derfor skaffet en storsekk med perlite, og lager førsteklasses lett og luftig såjord med den!

Hva er perlite? Perlite er et naturlig vulkansk materiale. Det er lett og porøst, og bidrar til å gjøre jorden luftig og fin. Det ser ut som en blanding av hvit småstein og isoporkuler. Perlite brukes til jordforbedring ved å blande det kornete materialet inn i jorden, eller drysse det på toppen av jorden i plugger og småpotter når du har sådd frø. Du kan også bruke vermaculite; det har litt tilsvarende effekt. (Aller helst bruker vi perlite i jorda og vermaculite oppå. Men det er ganske luksus.)

  1. Såjord er typisk finkornet, uten grove partikler, næringsfattig og luftig. Den gamle hagejorden er bygd opp av mye bokashi og organisk materiale, og er ganske grov i strukturen. Når vi skal lage såjord av hagejord, solder vi den først så vi får bort de groveste bitene.
  2. Fjern røtter og steiner. Blader og andre større biter organisk rusk går i sekkene med jord som vi skal bruke i vinterens jordfabrikker. Det blir fin-fin jord av det, de trenger bare en runde eller to til i jordkretsløpet i bokashihagen.
  3. Såjorden vi solder ned i trillebåren blir finkornet og herlig myk å ta på, men kan altså bli hardpakket å så i. Derfor blander vi i perlite. 20–50 % er vanlig, litt avhengig av hva du skal så. Vi tar i ca. 20 % nå, og så kan vi eventuelt blande i litt mer når vi skal så.

Porsjonsposer med sliten jord

Den gamle krukke- og hagejorden vi ikke lager såjord av, fyller vi i gamle jordsekker og sparer til senere prosjekter. Noen av sekkene fyller vi helt. Men vi gjør også klar ganske mange porsjonsposer med jord til vinterens jordfabrikker! Det er vinterens bli-ny-prosjekt hos oss: Den gamle jorden blir til fantastisk kompostjord sammen med fermentert bokashi i jordfabrikkene.

Hvorfor porsjonsposer? Fordi vi synes det er praktisk. Da slipper vi å oppbevare store sekker med jord inne gjennom vinteren. Vi bare tar inn én og én posrsjonspose når vi trenger det!

Hvor mye jord er én porsjon? Tja – vi anbefaler jo å bruke minst like mye jord som bokashi. En Eko bokashibøtte tar cirka 15 liter mens Loopen tar 8-9 liter. Vi har både Eko og Loop, men sørger for at porsjonsposene inneholder 15–20 liter jord. Da vet vi at det alltid er nok til en Eko. Vi har også noen sekker med løv stående ute ved husveggen. Det kan vi bruke til å drøye jorda i jordfabrikken med. Løv fryser ikke til skikkelig, så vi får enkelt hentet opp litt selv om sekken står i mange minusgrader.

Vinterens jordfabrikker kan være både inne og ute. Inne vil du etterhvert få jord, mens ute vil alt bare fryse til is – og så starter omdanningsprosessen av seg selv så snart temperaturen tilsier det.

Biokull i bøtter og spann

Vi har skrevet mye om biokull og bokashi før. Det er en skikkelig vinn-vinn-løsning: Biokull har en porøs struktur som har en fabelaktig evne til å trekke til seg fuktighet (som er det som typisk kan gi lukt i bokashi) og luktpartikler. Biokull hindrer altså overflødig fukt i bokashi – enten i bøtta eller i jordfabrikken – og det hindrer lukt. Det er vinn-vinn for bokashimikrobene (som ikke liker for mye fuktighet) og for bokashifamiliene (som ikke liker for mye lukt).

Biokull som legges i bokashibøtta eller jordfabrikken trekker altså til seg bokashivæske (næringsrik gjødselvæske full av næringsstoffer fra matavfallet og bokashimikrober som har formert seg i millionertall i bøtta). Senere lar du kullet bare bli med videre ned i jorden i hagen og plantekassene dine. Fordi biokull brytes ned svært langsomt i jorden, kan kullet bli liggende og avgi fuktighet og næring til jorden i mange hundre(!) år. Makan til fantastisk langtidsvirkende jordforbedringsmateriale!

Dette prinsippet kan også utnyttes til å lagre bokashivæsken på vinteren. Vi bruker biokull og fyller bokashisekker trekvartfulle med kull. Bokashivæsken vi ikke har bruk for inne i vinter, heller vi over biokullet og slik lager vi bokashiladet biokull for våren. Bokashisekkene kan godt stå ute i kulda.

Nå kan minusgradene bare komme. Vi er klare for bokashivinter’n!

/bokashinorge.no

Aktuelle produkter:

Relaterte artikler

Bokashi om vinteren

Vinter, snø og frost gir litt ekstra utfordringer når du skal lage bokashikompost av matavfallet. Når fermentert bokashi skal blandes med jor...

Våre beste bokashi vintertips

Lag bokashikompost av matavfallet ditt i vinter! Og møt våren med et lager av miljøvennlig, egenprodusert og svært nærings- og e...