Når vi snur og vender på jorda med spaden så tørker vi den ut. Vi ødelegger jordstrukturen, kapper røtter og sopphyfer, dreper jordlevende organismer og slipper ut både karbon og nitrogen. Samtidig sørger vi for at masse nye ugressfrø kommer til overflaten hvor de kan spire og ta over plassen. Ikke spesielt god bruk av tid og krefter, med andre ord!
Litt graving kommer vi selvfølgelig ikke unna, men mye kan også droppes! Naturen er smart: Hvis det måtte store mengder graving til for at det skulle dannes god jord, hadde naturen hatt et problem. Derfor holder det at nytt organisk materiale ligger oppå jorda, så finnes det masse små hjelpere som fikser resten selv – sånn som meitemarken, for eksempel. Den drar materialene ned i jorda, samtidig som den lager ganger som tilfører oksygen.
Det vi derimot bør gjøre, er å bruke jorddekke. Vi kan legge organisk materiale som et lag oppå jorda, også overlater vi resten av jobben til ekspertene. Meitemarken og kompani er mye flinkere til dette enn oss. Som en bonus jobber de helt gratis, og vi slipper strevet med å grave (selvom det riktignok er veldig god trening). Jordekket gjør dessuten at mange av ugressfrøene aldri spirer fordi de ikke får nok lys!
Hvordan løser vi så dette med bokashi?
Du kan for eksempel punktmate jorda med bokashi. Grav ned en potte (gjerne med litt store hull i bunn), og fyll den enten med ren bokashi eller en 50/50 blanding av bokashi og jord. Blander du inn jord går omdanningen litt raskere. En slik nedsunket potte kan gjerne være en permanent del av staudebedet for eksempel.
Du kan også bare sette potta opp-ned på bakken med en stein eller lignende på toppen så den ikke velter. Denne metoden passer fint til områder som ikke nødvendigvis skal ha jevnlig tilførsel av ny næring. Er du bekymret for skadedyr kan du dekke åpningen med netting. Da kommer de små hjelperne inn, mens de hakket større ikke-fullt-så-hjelpsomme ikke gjør det.
En annen mulighet er å toppgjødsle med ferdig omdannet bokashijord. Lag deg en liten jordfabrikk i en plastkasse eller murerbøtte, også sprer du jorda der den trengs når alt er ferdig omdannet. Du kan godt rake den lett inn i det helt øverste jordlaget også om du vil.
Mer moro, mindre slit
Ved å grave mindre kan du også luke mindre. Å droppe gravingen er altså et fantastisk arbeidsbesparende tiltak med gode ringvirkninger. Du kommer til og med til å måtte vanne litt mindre, da uforstyrret jord med godt innhold av organisk materiale holder mye bedre på vannet – samtidig som at jorddekke hindrer en del fordamping. Det blir fort mye mer moro med hage og dyrking når man kan droppe det slitsomme og kjedelige med så god samvittighet.
Noen av oss liker faktisk å grave, men da kan jeg tipse om å grave ut en liten dam for hånd! ;) Da får du faktisk gravd fra deg for en stund. Dammen min er snart et år gammel, og jeg føler meg fremdeles ganske ferdiggravd... Vi får se hvor lenge det varer.
// AS