Nå har jeg imidlertid en nyanlagt staudeskråning på baksiden av huset – og jeg kunne tenkt meg å mate også disse staudene med bokashi. Jorden her en skrinn og dessuten ganske hardpakket etter håndtering fra gravemaskin. Jeg vil tilføre næring og mikroliv til jorden og vekke den til liv igjen. Jeg har tilført noe bokashijord på toppen, men jeg har ikke plass til så mye mer før det raser over kanten.
Jeg liker å grave ned uomdannet bokashi om jeg kan, fordi det rett og slett er mer effektivt å slippe mange deloperasjoner før jeg får jord. Men bokashi bør dekkes til for å hindre potensielle skadedyr, så vi kan ikke bare legge uomdannet bokashi utover staudebedet. Vanligvis kan vi heller ikke grave så mye i staudebedet, uten å skade røttene til plantene. Dessuten kan rå bokashi være litt vel sterk kost for stauderøtter å komme i direkte kontakt med. Så hvordan løser vi dette?
Løsnigen er en potte med hull
Jeg har borret hull i sidene på en potte, og gravd den ned mellom staudene i bedet. Den kan jeg fylle med uomdannet bokashi! Da kommer ikke planterøttene i direkte kontakt med bokashien (med mindre de vil og tar turen inn i potta selv!) – i stedet kan mikrolivet i jorden ta bokashinæringen med seg ut i bedet.
Generelt er litt høye og smale potter bedre å bruke til dette enn potter som er små og stutte. Da får man bokashien litt dypere, og kontaktflaten med omliggende jord blir større. De fortrenger heller ikke så mye plass blant stauderøttene. Pottene kan gjerne være av litt god kvalitet, så de varer i mange år.
Jeg har borret tre hull i høyden med noen centimeters mellomrom rundt hele potta. Jo flere hull, jo flere meitemark kommer til å finne frem, og jo raskere vil nedbrytningen gå. Så graver jeg et hull i jorden og setter potta nedi.
Jeg bruker en skrue til å lage hull
Potta er på plass i bedet og er full av bokashi
Dekk til med jord
Sett noe over, en potte i terracotta kan bli fint – for eksempel!
...eller du kan rett og slett bare bruke en stein eller helle.
Jeg fyller ca 2/3 av potta med bokashi og legger på noe som hindrer lukt på toppen; jord eller løv eller en blanding av begge deler. Så legger jeg over noe som dekker åpningen. Det er greit at steinen ikke dekker perfekt – den gjør det i alle fall vanskelig å grave opp noe for dyr eller fugler. Om sommeren kan du benytte en terracottapotte som er både enklere å løfte på, ser sjarmerende ut, og slipper mer luft og fuktighet inn og ut – men de tåler jo ikke vinteren så godt.
Siden jeg plantet og gravde ned bokashi samtidig, kunne jeg tilpasse beplantningen til denne strategien. Hvert bokashihull har fem stauder plantet i en ring rundt seg. Da vil alle plantene få god tilgang på næringen.
Når disse staudene vokser seg til, vil de dekke over dette komposthullet med bladene sine og det blir ikke lenger synlig. Jeg får et sted å mate plantene med gjødsel året gjennom – og samtidig bli kvitt noe bokashi når det ikke er behov for det andre steder. Jeg tror dette blir kanon!
//MBH