Disponerer du en hageflekk (liten eller stor), kan du store deler av året grave den fermenterte bokashien rett i jorden: i bed, store krukker eller pallekarmer som du skal så eller plante i.
Har du et hjørne av hagen eller et par ekstra pallekarmer du vil bruke til å lage kompostjord i, kan du bruke disse som bokashi jordfabrikk. Da har du alltid et sted å hente ut herlig, næringsrik kompostjord til å bruke inne og ute.
Slik gjør du
- Grav en grop i bedet eller løft ut jord av pallekarmen eller plantekassen der du vil grave ned bokashi
- Tøm i ferdiggjæret bokashi
- Bland bokashien godt med jord, eller jord og løv
- Dekk til med 10–15 cm jord på toppen
- Etter bare noen uker i sommervarm jord har matavfallet bragt alle næringsstoffene tilbake i jorden og du kan dyrke i fantastisk næringsrik jord. Hvor fort omdanningen til jord går, avhenger blant annet av temperatur og hvor godt bokashien er blandet med jord.
Faktisk kan du plante etter bare to uker der du har gravd ned bokashien, selv om ikke all bokashien er blitt til jord ennå. Etter to uker vil pH-nivået ha stabilisert seg og de gode mikrobene begynt å spre seg i bedet eller pallekarmkassen. Skal du så, kan du gjøre det umiddelbart etter nedgraving av bokashi: innen planterøttene når ned til bokashien, vil det uansett ha gått minst to uker, og pH-verdien er nøytralisert.
Bokashi er surt (har lav pH) de første par ukene etter at det er kommet i kontakt med jord. Dette gjør at rotter og mus sjeldnere viser interesse for bokashi enn for fersk eller halvveis omdannet mat i en tradisjonell varmkompost. Hunder og fugler kan imidlertid bli nysgjerrige av lukte de første to ukene, dekk til med minimum 10–15 cm med jord og legg eventuelt en kompostrist, noen jordsekker eller annet over nedgravingsstedet de første to ukene. Les mer om ulike (skade)dyr og bokashi.
Du kan også lage bokashijord rett i store krukker eller plantekar. Vi gjør det hele året: Lag kompostjord rett i krukkene
Lykke til!
Våre bokashibøtter: