Det er enkelt å lage jord av eget matavfall med bokashi. Har du en tett bøtte med lokk og bokashistrø så er du bare noen uker ifra å kunne omdanne matavfallet ditt til næringsrik jord.
Slik gjør du:
Steg 1 - På kjøkkenet
Du samler opp dagens matavfall og legger det lagvis i bøtta med bokashistrø en gang om dagen. Gjentas til bøtta er full. Siden det er et tett lokk, vil ikke dette lukte når det står under benken.
Steg 2 - Fermentere
Når bøtta er full skal den stå innendørs i 14 dager i romtemperatur for første del av omdanningen som kalles fermentering. Det er en melkesyre-prosess som foregår uten luft.
Steg 3 - kontakt med jord
Etter 14 dager, graver vi innholdet ned i jord enten direkte i bed, i pallekarmer eller potter . Nå kan det gå så kjapt som bare fire uker før matavfallet er fullstendig nedbrutt.
Ferdig
Bruk jorden til dine potteplanter eller grønnsaksvekster. Bonusen er at du får en veldig næringsrik bokashi-væske også, som er super flytende næring.
Prøv bokashi du også, og reduser din søppelmengde og jord-forbruk.
Er du medlem av Hageselskapet?
Sjekk dine medlemsfordeler her.
Hvilken bokashibøtte foretrekker du?