Bokashi-kompost er en tre-trinns rakett fra matavfall til herlig kompostjord, rik på næring og energi. De to første trinnene foregår innendørs i lufttette bøtter. I bøttene fermenteres matavfallet ved hjelp av et bokashistrø med naturlige mikroorganismer. Deretter skal det fermenterte innholdet i kontakt med jord eller jord/løv for å bli jord. Vi kaller det en «jordfabrikk». Det finnes flere måter å gjøre det på.
Vi liker å ha flere ulike jordfabrikk-løsninger for hånden: ofte er det herlig lettvint å grave fermentert bokashi rett i bedet på sommeren. Men noen ganger er det ikke plass noe sted. Den gamle varmkompostbingen er nå kald bokashi jordfabrikk året rundt. Det er fint! Men i pallekarmer med hønsenetting i bunnen kommer marker og andre gode hjelpere til og gir jord med et rikt mikroliv allerede i jordfabrikken. På vinteren stopper omdanningsprosessene opp utendørs. Det er OK, de går i gang av seg selv til våren. Vi blander gjerne bokashi og jord eller jord/løv i pallekarmer og plantekasser ute gjennom vinteren. Til våren legger vi et lag jord på toppen og dyrker på herlig kompostjord in-the-making. Men vi lager også alltid noen batcher jord i en kasse eller bøtte innendørs på nyåret, så vi har bokashijord til å ha i bunnen av pottene når vi potter om småplanter tidlig på våren.
Mer om de ulike løsningene:
Bokashi rett i jorden
Lag jord inne i vinter
Bruke hagekomposten som jordfabrikk?
Nedenfor oppsummerer vi når det kan være praktisk å velge ulike typer jordfabrikker:
Bokashi rett i jorden er bra når...
… det er sommer, lett å grave i jorden og omdanningen går raskt i jorden.
… du har ledig plass i hagen.
… du trenger å tilføre jorden næring og energi før du dyrker i den. Bokashi rett i jorden er super jordforbedring.
… til våronna eller høstonna i hagen: som grunngjødsling.
… du trenger mer vanlig hagejord til andre prosjekter. Grav ned bokashi og planterester, gressklipp, ugress og annet organisk materiale i bed eller pallekarmer, så får du jord til overs som du kan bruke andre steder:
Hvor mye matavfall har du? Vi har forskjellige typer bokashibøtter:
Jordfabrikk i kasse eller bøtte er bra når...
… du vil lage jord inne: Kanskje fordi det er der du har plass/mulighet, eller fordi du vil lage jord fort i perfekt temperatur hele året. Eller kanskje du bare vil lage deg litt kompostjord på vinteren for å ha til potter og krukker tidlig på våren.
Det skal helst ikke være lokk på jordfabrikken; jordmikrobene trenger luft. Det lukter ikke av en jordfabrikk hvor bokashien er godt blandet med jord og dekket til med 7–10 cm jord på toppen. Legg litt grillkull i bunnen for å trekke opp overflødig fuktighet. Du kan også blande inn noen biter grillkull når du blander bokashi og jord. Grillkull sikrer mot lukt i bokashi. Hvis du likevel ønsker å dekke til en jordfabrikk som står inne, kan du legge et lett kjøkkenhåndkle over, eller legge en avis på toppen.
… du lager jord på balkongen eller terrassen eller i garasjen/bod ute. På vinteren blir det ikke jord i kassa ute, men blander du bokashi med jord/løv i en kasse gjennom vinteren, blir det fermenterte matavfallet jord av seg selv til våren. Har du jordfabrikk med bunn stående ute, må du beskytte den mot nedbør. Blir det for vått i jordfabrikken hemmer det omdanningsprosessen, og bokashien blir ikke jord.
Husk! Det skal IKKE være tett lokk på jordfabrikken. Sørg for lufting under lokket.
Jordfabrikk i pallekarmer er bra når...
… alle bed og plantekasser er fulle av planter på sommeren, og du vil lage jord med bokashi ute.
… du vil ha et lager av næringsrik kompostjord i hagen, som du alltid kan gå og hente mer eller mindre omdannet bokashi-jord fra, enten til grunngjødsling/ jordforbedring eller til toppgjødsling i krukker og bed, ute eller inne.
… du vil tømme bokashibøtter med fermentert matavfall ute på vinteren også. Du kan blande bokashi med jord eller jord/løv i pallekarmer ute hele vinteren. Det gjør ingenting om det fryser: til våren blir det jord av seg selv.
Sørg for å ha litt jord som ikke er frossen når du skal tømme bokashi i pallekarmen vinterstid. Det betyr ikke at du trenger å ha sekkevis med jord lagret innendørs gjennom vinteren: lag mindre porsjonsposer med jord på høsten og tin én og én når du trenger det. Løv som har ligget på bakken inneholder også masse fine jordbakterier og er fint å drøye ut jordforbruket i jordfabrikken med. Rak sammen et par sekker på høsten, så har du! Løv fryser liksom ikke skikkelig heller, så løvsekken kan stå ute.
PS! Hvis det er mye grevling, rev og vånd der du bor, kan det være lurt å stifte litt hønsenetting/kyllingnetting i bunnen av pallekarmene. De kan være interessert i nynedgravd bokashi. Mange ønsker å legge et lokk over jordfabrikken. Det er helt ok, og sikrer den mot nysgjerrige skjærer og hunder. Bare sørg for god lufting under lokket!
Mye hageavfall? Prøv fermentering med Microferm ute:
Jordfabrikk i binge er bra når...
… du likevel har en varmkompostbinge stående. Vi har det, og den bruker vi KUN som kald bokashi jordfabrikk nå. Man trenger ikke kompostbinge med bokashi. Kompostbinger er dyre, og med bokashi kan du like gjerne lage jord i en kasse eller et par pallekarmer hele året. Men om du allerede har en kompostbinge, er det supert å blande jord og fermentert bokashi i denne. Kompostbinger har lufting og avsig og er skadedyrsikre.
Ulempen med kompostbinger med tett bunn, er at meitemark og andre gode hjelpere ikke kommer til og kan bidra i prosessen. Slik de gjør for eksempel i pallekarmer med hønsenetting i bunnen.
Lykke til !