Hva er Bokashi kjøkkenkompostering?
Bokashi kjøkkenkompostering handler om å omdanne matavfallet ditt til jord. Fordelen med bokashikompostering er at bøttene tar liten plass og at det ikke lukter vondt. I tillegg tar det relativt kort tid fra du begynner å samle matavfall til du har ferdig omdannet jord. Og det beste er at det er så enkelt at alle kan klare det!
Slik gjør du det:
Steg 1 - På kjøkkenet
Du samler opp dagens matavfall og legger det lagvis i bokashibøtta med bokashistrø en gang om dagen. Gjentas til bøtta er full. Alle typer matavfall går i bøtta. Bokashistrøet lukter lett syrlig, men siden det er et tett lokk, vil ikke dette lukte når det står under benken. Husk at matavfallet råtner ikke i bøtta, men vil lukte lett syrlig ved åpning av lokket.
Steg 2 - Fermentere
Når bøtta er full skal den stå innendørs i 14 dager i romtemperatur for første del av omdanningen som kalles fermentering. Det er en melkesyre-prosess som foregår uten luft. Det eneste du trenger å gjøre er å tappe av bokashivæske 1-2 ganger i uken. Resten av jobben tar mikroorganismene i bøtta seg av.
Steg 3 - kontakt med jord
Etter 14 dager, graver vi innholdet ned i jord enten direkte i bed, i pallekarmer eller potter. Nå kan det gå så kjapt som bare fire uker før matavfallet er fullstendig nedbrutt. Du trenger ikke å passe på blandingen. Bakteriene i jorden tar seg av omdanningen, du trenger verken å vende jorda eller lufte.
Ferdig
Bruk jorden til dine potteplanter eller grønnsaksvekster. Bonusen er at du får en veldig næringsrik bokashi-væske også, som er super flytende næring.
Hva trenger du?
Kjøper du en startpakke fra Bokashi Norge får du alt du trenger for å lage jord av matavfallet ditt. Startpakkene finnes i flere farger slik at de passer på alle kjøkken.
Har du spørsmål eller lurer du på noe?
Vi i Bokashi Norge hjelper deg selvsagt med alt du måtte lure på. Her på nettsiden finner du flere hundre artikler om bokashi , dyrking, jord og hage. I tillegg har vi en egen YouTube kanal hvor det ligger masse spennende videoer om Bokashi.