Det er flere mikroorganismer i en teskje med sunn jord enn det finnes mennesker i verden. Vi snakker bakterier, sopper, gjær, amøber, alger, nematoder… I bare ett gram jord kan du godt finne 10 000 ulike arter. Jorda er med andre ord helt enormt full av liv! Disse organismene sørger for at materiale fra planter og dyr omdannes og kan gjenbrukes. De gjør også at jorda samles i små klumper (eller aggregater), som er helt avgjørende for at plantene skal vokse godt. Jordlivet er altså ekstremt viktig for jordkvaliteten! Nesten alt liv på jorda er helt avhengig av jobben som gjøres i jorda.
99% av de jordlevende organismene driver med nedbryting. Den resterende ene prosenten inkluderer noen veldig viktige nøkkelarter som du kanskje har hørt om – for eksempel rhizobium-bakterier som driver med nitrogenfiksering, og mykorrhiza (eller sopprot) som danner store nettverk og transporterer næringsstoffer.
Død glansbildejord
Det er egentlig veldig logisk, og da vi var barn visste vi godt at jorda var full av spennende livsformer, men det er lett å glemme det litt igjen i en verden full av kunstig mineralgjødsel og sekker med “rosejord” til rosene og “kaktusjord” til kaktusene. Vårt glansbilde av åpen, mørk og ugressfri jord er fullstendig unaturlig. Jorda vil ikke ligge bar og eksponert – det er derfor vi har ugress som raskt dekker den igjen. Jord som blir liggende åpen er jord som dør. Den tørker ut, og solas UV-stråler tar livet av mikroorganismene. Og du har vel sett hva som skjer når en stakkars meitemark ikke kommer seg vekk fra gangveien i tide før sola kommer tilbake..? Glansbildet vårt er faktisk direkte livsfarlig for jordlivet, og dermed ikke bra for hverken oss eller plantene heller.
Fordi vi kanskje har glemt, eller kanskje aldri lærte, hva jord egentlig er, får vi fort litt hetta når vi plutselig ser tegn til liv i jorda vår. Det er ingen spretthaler eller sopp i den striglede glansbildejorda. Den er bare mørk og tom. Har vi gjort noe riv ruskende galt? Er noen av disse kravlende krypene farlige? Må vi kaste jorda, eller kanskje behandle den med noe?
Alt er sånn cirka vel
Vokser det sopp i jorda di, eller har du fått en oppblomstring av mugg eller alger? Det er ikke noe galt med jorda. Det som har skjedd, er at én art midlertidig har fått så gode vekstforhold at den har tatt litt av, og dermed blir den også godt synlig for oss. Hvis du ikke vil ha mugg og alger, må du endre forholdene slik at de ikke vokser like godt og det blir en bedre balanse mellom de ulike jordlevende artene.
Vi vet at alger og mugg liker en fuktig overflate. Skrap lett i det helt øverste jordlaget, tørk jorda lett ut, sørg for bedre lufttilggang, eller strø over litt tynt med sand for eksempel. Da får algene eller muggen litt dårligere vekstforhold og blir ikke så dominerende. Balansen blir gjenopprettet og jorda lever videre – nå uten synlig mugg eller algevekst. Men de hører altså til i jorda, så å prøve å bli kvitt dem har lite for seg. Slike oppblomstringer har en tendens til å komme og gå, så ofte er det ikke nødvendig å foreta seg noe. Dukker det plutselig opp sopp i plenen din, forsvinner den som regel nesten like plutselig. De bare et tegn på at her er det mange sopphyfer nede i jorda – og det er fint.
I jordfabrikken
"Reglene" er tilsvarende for jordfabrikken din. Det skal være liv der også! Det må faktisk være det, hvis ikke ville ikke bokashien blitt til jord. Dukker det opp alger eller mugg, betyr det at du bør sørge for å gjøre jorda tørrere. Unntaket er hvit mugg, sopplegemet til gjærsoppen, som er en viktig bestanddel i bokashistrøet og som i blant kan vise seg i jorda. Da er ingen tiltak nødvendig – men du kan skrape litt i det og bli kvitt det på den måten hvis du synes det er skjemmende. Du kan lese mer om hva de "hvite fluffy greiene" er her.
Jordfabrikken er heller ikke et komplett økosystem, i alle fall ikke når den er en plastkasse i kjelleren. I et slikt tilfelle vil du mangle noen viktige rovdyr som normalt ville forsynt seg med potensielle problemorganismer – som igjen er grunnen til at hærmygg kan bli et problem. De kan komme inn utenfra, eller larvene kan allerede ligge i jorda du bruker i jordfabrikken.
Får du en stor populasjon spretthaler (som uansett er godkjent og stemplet som "nyttedyr") vil ikke det oppleves som særlig plagsomt, og de holder seg i jorda. Akkurat hærmyggen havner i en særstilling fordi den trives så godt inne hos oss og fordi den fint greier å forlate jordfabrikken når den vil, for så å flytte inn i potta til en stueplante. Det aller meste annet kommer og går. Kanskje dukker det opp en sopp i jordfabrikken din for eksempel, som så er sporløst forsvunnet igjen et par dager senere.
// AS