Tidligere blandet jeg papp og papir i kompostbingen, men det funker dårlig når man allerede har fermentert alt "grønt og ferskt" og bare sitter igjen med en haug "brunt og tørt". Og det var på ingen måte noe alternativ å kaste pappen!
Heldigvis er papp fin mat for meitemarken. Derfor begynte jeg å rive eller klippe den opp så jeg kunne strø den litt her og der. Noen sitter kanskje og strikker eller scroller åndsfraværende på telefonen mens de ser på Netflix en mørk vinterkveld – jeg sitter heller og river opp eggekartonger og pappesker! Gjerne iført hagehansker for å skåne huden på hendene mine litt. Så starter jeg våren med en stor eske pappbiter klare til bruk.
Grunnen til at jeg bruker tid og krefter på å dele opp pappen, er rett og slett at det gjør det mye enklere for meitemarken å spise den, og mye enklere for meg å fordele den. Det meste pleier å gå i jordfabrikken (enten i bunn eller blandet inn i topplaget med jord). Jeg bruker det også som jorddekke hvis jeg ikke har noe annet. Det er særlig aktuelt om våren når jeg ikke har gressklipp enda. Blandet inn i jorda absorberer pappen fukt og skaper små hulrom i jorda så den blir luftig og løs. Som jorddekke bevarer den fuktigheten og beskytter jorda.
Anlegger jeg nye bed, passer jeg alltid på å rive opp papp jeg kan blande med hageavfallet. Papp er også veldig fint å legge oppå gress og ugress for å hindre det i å vokse. Det beste med å bruke papp til å kvele rotugress er at du ikke engang trenger å dele den opp. Brett ut et par pappesker og sleng dem oppå ønsket område. Vann dem gjerne litt før du legger ut materialer til det nye bedet, så havner de ordentlig ned mot jorda.
Jeg sørger også for å alltid ha noen pappesker klare til å redde dagen når det er meldt mye regn. De fleste av oss har vel opplevd hvor kjedelig det er med jordsprut overalt fordi styrtregnet kom midt i et eller annet hageprosjekt hvor jorda midlertidig lå åpen og bar. Legg ut noen større flak med papp, vektet ned med en stein eller planke, så beskytter du både jorda fra regnet, og alt rundt fra jordsprut.
Det hender i blant at jeg har mer papp og gressklipp enn jeg umiddelbart har bruk for. Da lager jeg kjapt litt tradisjonell kompost i den gamle bingen. Det går raskt med bare gress, og jeg slipper å bruke tid og krefter på å vende det så ofte. Utover høsten spar jeg det ut igjen og legger det som jorddekke i pallekarmene.
Hva slags papp egner seg for bruk i hagen?
Det aller meste! Særlig bølgepapp, eggekartonger og vanlig “brun pappeske-papp” er supert. Du bør derimot ikke bruke papp som har blitt laminert eller belagt med folie, plast eller annet som ikke er nedbrytbart. Eventuelle teipbiter må også fjernes før bruk. Vær nøye – det er mye enklere å ta bort teipen først, enn å prøve å fiske ut små, sprø teiprester fra jorda.
Kan man putte papp i bokashibøtta?
Helst ikke. Det tar jo fort opp litt plass, og matavfallet er mye mer næringsrikt og verdifullt enn pappen, så med tanke på å bygge rik jord er det ikke så lurt. Derfor vil vi ikke anbefale det.
Men hvis man for eksempel er litt vågal og vil teste om man slipper unna med å putte yoghurt i bøtta likevel, eller lurer på hvor mye saus man kan snike oppi uten at det går galt, så kan man kompensere for den ekstra væsken med litt papp… De få gangene jeg har prøvd, har det gått bra. Rådet om å unngå flytende matvarer gjelder i høyeste grad fremdeles – gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør! Men jeg må jo nesten teste bokashiens grenser litt så jeg kan gi gode råd og tips til dere. ;)
Og det kan være greit å vite at man kanskje kan redde seg inn igjen med litt papp hvis det har gått litt kjapt i svingene og man ikke har biokull tilgjengelig.
// AS