10 grunner til at frøene dine ikke spirer

Noen ganger spirer det etter bare et par dager, mens andre ganger skjer det aldri noen ting. Da er tusenkroners-spørsmålet: Hvorfor?

Det er forskjell på frø. Noen spirer veldig ujevnt og du får én spire etter en uke og tre til en måned senere. Noen frø spirer nøyaktig samtidig, og du går fra bar jord til et grønt teppe over natta. Dette er innenfor normalen og noe vi må forvente. Men noen ganger spirer det rett og slett ikke i det hele tatt. Da kan noen av disse tingene være grunnen:

1) Det var ikke varmt nok

Mange frø krever ganske varme temperaturer for å spire, minimum for ganske mange er rundt 15ºC. Og det hjelper ikke om lufttemperaturen er god hvis jordtemperaturen fortsatt er lav. Frø er “smarte” – de spirer ikke før de blir overbevist om at livet over jorda blir trivelig nok. Særlig varmeelskende planter kan være litt vanskelige. Prøv en liten varmematte, bruk lunkent vann for å holde jorda fuktig, eller la pottene varme seg opp på en solfylt plass.

2) Det var for varmt..!

Frø er litt som Gullhår, de vil ha det akkurat passe. Nærmer du deg et sted mellom 25 og 30ºC blir det rett og slett for mye av det gode. Særlig hvis du sår i små, sorte plastpotter kan jordtemperaturen fort bli for høy hvis du setter dem et sted med mye sol.

3) Du sådde til feil tid

Du sår noen frø. Jorda holdes fuktig, men det kommer aldri noe opp. Til slutt gir du opp og leter litt i jorda for å sjekke hvordan det egentlig står til med frøene – og du oppdager at de er borte..! Det ble aldri passe temperatur eller nok lys for at frøene skulle spire, så de råtnet til slutt i stedet.

4) For mye vann

Frø vil ha fuktig jord – ikke klissvåt jord. Vi vil jo bare stelle best mulig med frøene våre og vanner litt her og litt der så det ikke skal bli for tørt, men etterhvert ser kanskje vi algevekst og mugg på jordoverflaten. Det er et veldig tydelig tegn på at det er lurt å roe litt ned på vanningen. Blir jorda for våt blir det for lite oksygen, og dessuten kan frøene råtne. Våt jord blir dessuten tung og kald.

5) For lite vann

Det skal ikke være lett, skal det vel..? Du må nesten bare prøve og feile litt, og utvikle en god følelse på hva som er “nok”. Små spirer tørker veldig fort ut, og er det ikke nok fukt i jorda vil ikke frøene begynne å spire i det hele tatt.

6) Noen spiste dem

Fugler eller mus for eksempel, kan synes at frø smaker aldeles utmerket. Dekk derfor over med fiberduk eller lignende så de ikke kommer til. Mus er som kjent ganske utfordrende å stenge ute fra noe som helst, så har du problemer med dem kan det lønne seg å forkultivere innendørs.

7) Frøet ble sådd for dypt – eller for grunt

Nevnte jeg at frø er litt som Gullhår..? Heldigvis står det på frøpakken hvor dypt frøene skal. Har du høstet frø selv, er “regelen” at jo mindre frøet er, jo grunnere skal det plantes. Veldig små frø skal ofte bare legges på jordoverflaten og presses lett ned mot jorda.

8) Frøene er for gamle

Noen frø holder godt i mange år, mens andre fort “går ut på dato”. Jo eldre frøene er, jo dårligere blir spiringsprosenten. Frø skal alltid oppbevares kjølig, mørkt og tørt.

9) Du leste ikke nøye nok på pakken og glemte noe

Som regel er det veldig rett frem – legg frø i jord, dekk over, vent. Andre ganger må frøene stå et par uker i kjøleskap eller høstsåes slik at de får en ordentlig vinter på seg. Dette kalles stratifisering. Dropper du dette steget kan det godt hende at ingenting spirer. Andre frø bør for eksempel legges i bløt et døgn før de såes slik at det ytre skallet mykes opp. Dette skal stå på pakken! Har du fått frø uten instruksjoner er dette også lett tilgjengelig informasjon på nett.

10) Jorda inneholder uomdannet kompost

Kompost og husdyrgjødsel som ikke er helt ferdig omdannet kan inneholde spirehemmende stoffer. Dette kan du teste med å gjøre en karsetest: Så karse i jorda du tenker å bruke og se hvor godt frøene spirer og utvikler seg. Frø som ikke spirer eller gule spirer kan være et tegn på at komposten er dårlig omdannet.

// AS

Relaterte artikler

Så frø med bokashistrø og Microferm

Mina har testet ut hva som skjer hvis både Microferm og bokashistrø benyttes i forbindelse med såing av frø. Hun bløtla frø...

Forklaring av frøposer

Er du klar for å så, men lurer litt på hva alle tegn og beskrivelser som står på frøposene betyr? Her får du en grund...

Vanning av vintersådde frø

Frø av sommergulrøtter tåler frossen jord og kulde godt. Ofte bedre enn våre stivfrosne fingre som skal så dem. I år prø...