Frøskuffen
Å – vi elsker frøskuffen i det gamle skatollet. Den er grunn og bred og gir ganske god oversikt, tross kaoset. Dessuten HAR vi ganske høy kaos-toleranse hvis det bare er frø-kaos.
Men den gir ikke noe godt system å jobbe etter. Den rotete fine skuffen er ikke god å organisere i, dessuten befinner den seg i andre etasje innenfor kjøkkenet. Det er omtrent så langt fra kjøkkenhagen som det går an å komme hos oss.
Frø-lommer
Vi har sett flere som har frø i sjarmerende gamle kasser med flere rom. Kjempefint! Men vi har ingen slik kasse, og helst vil vi ha noe enda mer fleksibelt. I praktiske øyeblikk har vi vært inne på bokser med kartotekkort, min mamma hadde håndskrevne oppskrifter i en slik. Men vi har så mange frøposer! Og noen av dem tar mye mer plass enn mammas matoppskrifter. Merkede isbokser kan være praktisk, men så skal disse stå en plass uten at kaoset bare flytter seg opp et nivå: fra frøposer til stabler med isbokser. Og vi har liten plass.
Tro om sånne vegglommer som mange har på badet, kan være en bra løsning for frøposer?
Vi fant noen på nettet, og bestilte to stykker med tre romslige lommer i hver. Hver lomme har vi merket med to av årets måneder: januar+februar, mars+april osv. Det stemmer ganske bra med såkalenderen (som mer er en praksis enn et fastlagt skjema hos oss). Uhyre praktisk og plassbesparende at de kan henges opp! Vi fant en plass rett ved utgangen til kjøkkenhagen, over arbeidsbordet vi bruker når vi sår inne. Når vi skal så ute, kan vi hekte av den aktuelle trippel-lommen og henge den på en spiker i kjøkkenhagen. Med frø for et halvår i såkalenderen tilgjengelig har vi antakelig det vi trenger for hånden; også når vi spontant endrer planer eller får nye idéer til hva vi vil så, der vi står med hendene i jorden. Så bra da å slippe å løpe opp i roteskuffen i andre etasje!
Sortere frøposer
Tid for å sortere frø! Vi tømte skuffen i skatollet en vinterkveld og begynte å sortere frøposer:
Alt vi har sådd inne i januar for utplanting i varmbenk la vi i «januar+februar», sammen med restene etter frøene vi har vintersådd ute. Det meste av dette er aktuelt å så direkte i varmbenken i slutten av februar også; hvis det blir plass. Det vi skal så innendørs i februar for senere utplanting på friland, ligger også i denne lommen.
«Januar+februar»-lommen er nesten full! Også «mars+april» strutter av frøposer.
Seriedyrkerens metode
Vi «seriedyrker» i kjøkkenhagen vår. Med det mener vi at vi sår og høster flere ganger på de samme vekstplassene, i de samme krukkene og pallekarmene gjennom en lang sesong. Slik får vi mye ut av liten plass. Dessuten sår vi nesten hele året, både ute og inne. Beter, for eksempel, har vi allerede sådd inne (i januar) for å kunne plante ut i varmbenken i februar. Blir det plass, sår vi flere direkte i varmbenken i februar. Tidlig på året sår vi beter for å spise bladene i salater og på brødskiva. Senere, i mars/april skal vi så beter igjen, for å få rotgrønnsaker til høsten.
Frø-lommene organisert etter årets måneder, er supre for den som seriedyrker: Når vi har sådd beter direkte i varmbenken i februar, flytter vi bare frøposene videre til «mars+april»-lommen. Sånn gjør vi også med tomaten Vilma: den har vi sådd i januar for å dyrke i krukke innendørs. I mars/april sår vi kanskje Vilma igjen for å ha noen i krukke utendørs også. Frøposen har vi allerede flyttet over i riktig lomme.
La den vandre
Noen grønnsaker, som ruccola, vil få det reneste nomadeliv i frø-lommene våre. Og reddiker. Det er rasktvoksende favoritter som vi sår hele tiden, her og der innimellom når det blir plass. De første vintersår vi i kald jord på nyåret, og i varmbenken i februar (posene ligger i «januar+februar»-lommen), og deretter går det slag i slag i alle fall til september. Så flyttes nok posene over til «januar+februar» igjen.
/ah/ bokashinorge.no