-30% på utvalgte startpakker og -20% på 2 kg bokashistrø. Gjelder fra 11/11 til 1/12.

Høst/vintersådd i kjøkkenhagen

Så frø i kald jord på senhøsten og vinteren! Og nyt tidlige(re) avlinger til våren.

Idéen er å legge frøene i den kalde eller frosne jorden på senhøsten og vinteren for at de skal ligge i «dvale» der over vinteren, og så begynne å spire med det samme temperaturen tillater det til våren. Når det du sådde i november–januar er høstet inn og fortært, klaffer det forhåpentligvis med tiden for å plante ut det du kan så innendørs i februar/mars – i de samme pallekarmene. #alltidsesong

Kalde, stabile vintre er bra

Når det kommer til høst- og vintersådd, er det fint å bo et sted der kulda setter inn tidlig og holder seg stram og stabil gjennom vinteren. Du bør nemlig vente med å så frø for neste år til høstkulda har satt skikkelig inn. Når det varsles om temperaturer ned mot like over nullpunktet, og kalenderen gir grunn til å tro at det vil vare, er det perfekt å så i kjøkkenhagen.

Noen år har vi høst/vintersådd allerede i november, men nå venter vi gjerne til romjulen eller januar/februar her vi bor. Før jul er det gjerne så mildt og ustabilt vær. Er det tidligere og mer skikkelige vintre hos deg, er det altså bare en fordel! Da kan du trygt så frø på senhøsten. Så er det gjort.

Hva kan du vinterså?

Ikke alle typer frø tåler å overvintre i jorden; noen vil bare råtne. Spinat er perfekt, og salater, kål, pastinakk og sommergulrot, dill og persille.

Pallekarmene i sørveggen er førstevalget for høst/vinter-sådden hos oss; der er det lunt og solrikt på våren, og egnet for tidlig spiring og avling.

Jorden vi sår i sent på høsten og på vinteren, dekker vi ikke med løv eller annet organisk materiale – poenget er jo at frøene IKKE skal begynne å spire nå: De skal ha det kaldt helt til vårsola kommer. Men vi legger gjerne på litt snø om det finnes, da ordner naturen vanningen av seg selv, når snøen smelter.

/ah, bokashinorge.no

Nyttige produkter:

Relaterte artikler

Lag din egen såjord

Når vi graver ned bokashi og og annet organisk materiale i jorden, får vi jord til overs. Den bunkrer vi til vinterens bokashi jordfabrikker –...

Vi sår tomater i julestria

Tomaten Vilma er en mikrobusk, altså en lavtvoksende tomatplante, som vokser fint under vekstlys inne og trives godt i vinduskarmen. Vi sår henne i ...