Næringskrevende godsaker
Squash og gresskar er hagens kjemper, men plantene er ikke spesielt tøffe: de tåler ikke frost o-v-e-r-h-o-d-e-t, så begynn inne. Det samme gjelder agurkene. Men alle disse vokser fort – de blir fort digre og uhåndterlige planter som lett knekker, hvis de står for mange uker inne før du kan sette dem ut. Det er lurt å vente med å så dem til bare et par–tre uker før du kan være trygg på å at faren for nattefrost er over, og plantene kan settes ut på den endelige vekstplassen i hage eller drivhus. Det er vanskelig å vente. Men vi kommer oss.
Å – som vi lengter etter dem på våren! Vi lengter etter å fylle en stekepanne med Costata Romanesco squash og solmodne tomater, løk og hvitløk. Litt olje, salt og pepper og en skvis sitron. Det er det beste! Men tålmodighet er en dyd har vi hørt.
Fruktgrønnsaker som squash, gresskar og agurk liker mye varme og mye næring. Lykkelig er den som har bokashi-kompost! Kjør på med bokashi og gjerne annet organisk materiale rett-i-jorden før du planter ut forkultiverte planter, eller bland ferdig bokashi kompostjord i jorden først. Hvis plantene skal stå i et bed hvor det vokser noe fra før, passer det kanskje ikke så godt å grave ned bokashi. Da kan du i stedet toppgjødsle med bokashijord. Det kan du forresten gjerne gjøre uansett, som tilleggsgjødsel, og/eller vanne med uttynnet bokashivæske.
Dekk gjerne jorden rundt plantene med jorddekke; det bidrar til å holde på fuktigheten, det gir god gjødseleffekt og hindrer ugressvekst.
Gresskargleder
Det er moro å dyrke gresskar. Og bare de får næring og vann nok, er det lett også. Bokashi og jorddekke fikser gresskarbiffen.
Når vi ikke lager skumlinger med lys i av gresskarene, liker vi å bruke dem i gresskarsuppe. (Forresten blir det gjerne suppe av innmaten i lyslyktene også.) Mange baker pai, sjokoladekake eller brød med gresskar. Noen dyrker egentlig gresskar mest for frøene inni; for å kunne riste egendyrkede gresskarfrø til salatene gjennom vinteren, for eksempel. De best egnede gresskarene for frøspiserne er såkalte nakenfrøgresskar; der ligger frøene rene og klare inni gresskaret. Omtrent akkurat slik du er vant til å se dem i butikken (da tørket eller ristet).
Gresskaret som ligger på bordet på det første bildet over, er Jack O’lantern. Det har vokst i et bed med hagekompost med bokashi-mikrober. Det store prakteksemplaret av et vintergresskar til venstre på bildet i midten ble dyrket rett i en bokashi jordfabrikk!
Verdens beste squash
Vi har plukket vår første Costata Romanesco tidlig i juni, mens det ennå var godt å ha strikkejakke på om morgenen. Plantene hadde vi drevet frem tidlig, tidlig i varmekrybbe i drivhustunnelen. Første gang vi smakte muslingsquash var i uslåelige omgivelser: dagsfersk fra lokal kjøkkenhage, tilberedt på primus i sommerskumringen på Lifjell i Telemark. Sukk. Nå gleder vi oss til å dyrke vår egen: den ser jo også så morsom ut! En perle i kjøkkenhagen.
Squash er en av de grønnsakene vi synes er aller mest verdt å dyrke selv, fordi de egendyrkede smaker helt annerledes enn de du får kjøpt i butikken. Altså, de du dyrker selv SMAKER noe. Og det de smaker er helt fantastisk saftig, fruktig, mildt, rundt og blidt av SOMMER. Hjemmedyrket squash stekt i smør, med salt, pepper og sitron går bare ikke an å bli lei av. Og det er jo bra, for det blir lett mye squash på en sommer. Squash kan bli kjempestore, men de smaker mye bedre når de er små. Og den som kanskje er aller best, er også antakelig den vakreste: Det er Costata Romanesco. En luksussquash. Rett fra planten er den så god at vi bare skjærer den opp og har på skiva eller knekkebrødet med smør (og eventuelt litt ost) under og salt-og-pepper oppå.
To tips for sommer-squashen
1. Pollinering av squash
Det kan lønne seg å bidra litt i pollineringen av squash! Ofte kommer maaaange hannblomster først. Hunnblomsten skiller seg ut ved at den har en grønn klump – en begynnende squash – øverst på stilken, før den gule blomsten begynner.
Når du hånd-pollinerer tar du en myk pensel og henter litt støv fra de gule støvbærerne inni en hann-blomst, og så pensler du etterpå på støvbæreren til en hunnblomst. Voilà!
(Det går forresten fint å bruke en tørr fingertupp også.)
2. Sjokkiskake med squash
Det kan lett bli MYE squash. Vi liker å steke den, som nevnt, eller skjære den i tynne sticks og ha på pizza. Vi river gjerne en god del og har i pannekakerøre også. Eller vi lager brownie med squash og bær.
Ehrmm. Bokashibloggen blir aldri noen matblogg. Vi spiser opp ALT vi dyrker og elsker det, men vi vil MYE heller bruke tid ute i kjøkkenhagen enn inne på kjøkkenet. Så vi jukser litt. For eksempel pimper vi pose-brownie med like mye squash og bær fra kjøkkenhagen som det er pulver i posen.
Allsidig agurk
Agurk er godt. Vi har opplevd kalde somre men allikevel hatt tidenes agurksommer med drivhustunnelen! Vi har en klar favoritt – eller «Partner», som den heter. Sent i september høstet vi de siste agurkene for å gjøre klar bedene i tunnelen til overvintring av salat og spinat. Da sikret vi oss også noen grønne tomater vi kunne sylte.
Denne kalde sommeren ble tidenes agurksommer hos oss. Vi hadde flere sorter, men husker bare den ene: F1-hybriden Partner, en drueagurk fra Impecta. En F1-hybrid er «første generasjons avkom etter en krysning av to ulike innavlslinjer» (solhatt.no). Mange nye frøtyper i dag – av alle mulige planter – er F1-hybrider. De er ofte feiende flotte med stor vekstkraft, men disse egenskapene føres ikke videre når man tar frø av planten, dessuten er mange F1-ere sterile! F1-hybrider er altså ikke egnet til å ta egne frø av. Noen vil ikke dyrke F1-hybrider av den grunn. Det er jo litt dumt at man ikke kan ta egne frø av slike planter, det er vi enige i. Men vi faller for utvalget og dyrker noen F1-hybrider likevel.
Drueagurken Partner kan legges på lake, eller spises på skiva som en slangeagurk (for den ER så god). Eller spises som en frukt rett fra planten: spør ungene. Vi kommer sikkert til å så et par sorter til i år når det kommer til stykket, men vi trenger egentlig bare én agurk-Partner i kjøkkenhagen. (Men partner’n er altså poppis, så vi må ha flere planter av den!)
Slafs! God sommer når den kommer:-)
/ah, bokashinorge.no