Halvfull bøtte? Bare reis!
Bokashi er fleksibelt. Skal du reise på ferie i noen uker (eller motsatt: om du bruker bokashi på hytta og skal hjem en periode), er det uansett bare å reise. Er du midt i en halvfull bokashibøtte, gjør det ingenting. Legg gjerne en avis oppå matavfallet i bøtta, så trekker den opp litt fuktighet fra toppen også de ukene du ikke er der for å tappe ut væske. Når du kommer tilbake, fjerner du bare avisen og fortsetter å fylle bøtta. Resten av prosessen blir akkurat som ellers. Eller du kan blande bokashien i jordfabrikken når du kommer hjem. Så lenge bøtta har fått stå i minimum 14 dager, kan du tømme den i jordfabrikken. Det gjør ikke noe om den ikke har vært helt full i de 14 dagene den stod urørt mens du koste deg i ferien.
La bøtta stå innendørs i tiden du er borte. Bøtta er lufttett og vil ikke skape lukt i leiligheten. Er du særlig var for lukt, kan du legge litt knust biokull innimellom matavfallet i bokashibøtta. Men det er viktig at bøtta får stå over 15 grader, slik at bokashimikrobene kan gjøre jobben sin mens du er på ferie.
Bokashi - hva kan gå galt?
Full bøtte kan stå i ett år
Skal du på langtur? Eller lurer du på hvordan bokashi fungerer på hytta når du ikke er der i lange perioder?
Når en bokashibøtte er fylt helt opp av matavfall og bokashistrø (det kan ta to dager eller åtte uker eller enda mer, det spiller ingen rolle), skal den stå til fermentering innendørs i minimum to uker før innholdet i bøtta blandes og dekkes til med jord. Men den kan godt stå lenger! Det samme prinsippet gjelder som for den halvfulle bøtta over: Fermenteringen i bokashi innebærer også en konservering, så full bøtte kan godt stå lenge uten at det gjør noe. I inntil et år er ikke noe problem.
Husk at bøttene skal stå innendørs i jevn romtemperatur (18–25 grader) både i den perioden du fyller bøtta med matavfall en gang om dagen og når full bøtte står til fermentering. Uansett hvor lange disse periodene er.
God ferie!
Trenger du bokashibøtter på hytta?