Vi har tidligere skrevet om å ha bokashi på hytta, og å lage jord av den der. Men mange har kanskje en annen type hytte, uten hage, slik som denne fjellhytta som vi benytter mest på vinteren. Noen grønnsakshage eller jordfabrikk er derfor ikke så aktuelt å ha der. Men vi produserer jo matavfall like hyppig på hytta som hjemme. Kanskje enda mer, siden vi koser oss litt ekstra og ofte er flere samlet. Hyttegrenda har felles renovasjonspunkt flere kilometer unna hytta, og der er det ikke sortering for matavfall. Det smerter et bokashi-hjerte å kaste matavfall sammen med annet restavfall!
Renslig håndtering med bokashi
Siden vi uansett må frakte søppelet ut i bilen og ta det med til renovasjonspunktet, så er det faktisk utrolig mye bedre å håndtere matavfallet med bokashi – også på hytta. Vi må lagre avfallet inntil det fraktes bort, og dette kan gjøres enklere og mer luktfritt, dersom matavfallet er tatt ut av likningen. Det blir også rensligere å frakte søppelet i bilen når det ikke er vått matavfall i søppelposene – også blir det mindre søppel totalt.
Bokashien håndteres på nøyaktig samme måte på hyttekjøkkenet som hjemme. Og når hytteoppholdet er over, er det enkelt å stable den vann-, luft- og lukt-tette bokashibøtta inn i bagasjerommet sammen med resten av bagasjen.
Vel hjemme får vi fermentert ferdig innholdet og hatt det i jordfabrikken. Akkurat som vanlig.