Det er alltid lurt å bunkre løv om høsten, for du trenger det til vinteren og våren! I tillegg til å tilføre jorden karbon, er løv som har ligget på bakken fullt av jordbakterier. Og det er jo nettopp det vi trenger for å sette fart på omdanningen av vår ferdig fermenterte bokashi.
Jeg forsøker alltid å samle løvet på tørre høstdager. Jo tørrere løvet er, jo enklere er det å håndtere det. Både når jeg skal ha det oppi sekker, men også når det skal flyttes igjen. Men, kanskje viktigst av alt, er at løv som er relativt tørt ikke fryser til en stor klump av is.
Om vi oppbevarer tørt løv i en sekk eller balje, vil løvet være mulig å bruke gjennom hele vinteren – UTEN at vi trenger å ta det inn for tining først.
Løv er også suverent å bruke i jordfabrikken gjennom vinteren for å dekke til bokashi. All bokashi MÅ dekkes til mot nysgjerrige dyr, og på vinteren når bakken er frossen får vi ikke til å spa over jord. Vi kan fint ha jordsekker vi tar inn for tining, men det er også veldig verdifullt å kunne supplere og drøye jorden med et tykt lag løv. Løvet bidrar dessuten med å gjøre bokashijorden mer porøs. Løv tar betydelig lengre tid å bryte ned enn fermenterte matavfallet, men det er bare fint – halvveis nedbrutt løv bidrar nemlig med god struktur på jorda.
2020-11-02/Maria