Når sesongens salater, mangold og pak choi har sluttet å vokse for i år, klipper vi dem ned og samler dem i en pallekarm, beskyttet av dobbel fiberduk og et plastlokk eller to. Sensommersådde småplanter av feldsalat/vintersalat og spinat går samme veien. Der får små og nedklipte planter overvintre. De vokser ingenting i vintermørket, men de fleste overlever, selv om det blir skikkelig kaldt! Vi har alltid perioder med tosifret antall minusgrader her vi bor. Og når lyset kommer tilbake igjen i midten av februar, har disse plantene et kjempeforsprang. Nedklipte planter setter nye skudd, og småplantene vokser videre fra der de slapp i oktober/november. Og vi – vi får egendyrket bladgrønt å spise supertidlig!
Vanligvis velger vi en pallekarm i drivhustunnelen, men i år tester vi også å overvintre småplanter i en vanlig kaldbenk på utsiden av drivhuset.
Oktober/november er tiden for å forberede overvintring. Slik gjør vi:
1. Grunngjødsle mens du kan
Alle vekstplasser hvor vi skal dyrke vinterstid, ligger øverst på lista for jordforbedring og grunngjødsling på høsten. Vi forbereder jorden i pallekarmer hvor vi vil vinterså frø på frossen jord, og pallekarmer som skal få huse småplanter gjennom vinteren, på samme måte. Det har vokst grønnsaker i jorden i to omganger i sommer – minst. Så den trenger påfyll før nye planter kan vokse der til våren. Og ettersom vi skal plante ut plantene der allerede nå, må vi «mate» jorden med organisk materiale, næring og energi, mens vi kan.
Vi løfter bort halvparten av jorden i pallekarmene, og fyller på med løv, tang og bokashi som vi blander godt sammen. Så legger vi cirka 15 cm jord tilbake på toppen igjen. I den jorden skal vi plante ut småplanter fra pluggbrett, og planter som vi klipper ned og graver opp fra rundtomkring i kjøkkenhagen.
2. Klipp ned og spis opp
Fra cirka midten av oktober har vi så lite lys her nord at plantene i kjøkkenhagen ikke vokser noe særlig mer. Enkelte ettårige planter kan stå i jorden gjennom vinteren (grønnkål, pastinakk og jordskokk, for eksempel; vi har også sett at hageeiere lenger sør lar beter stå i jorden utover vinteren og høster dem i mildværsperioder). Mye bladgrønt klarer seg dessuten fint til frosten kommer og kanskje gjennom et par frostnetter, men de vokser ikke mer. Etterhvert som vi høster og spiser opp salatene i kjøkkenhagen i oktober/november, kommer da ikke plantene til å gi mer i år. Men de kan overvintres! Og da kan de samme plantene gi en runde til med salat tidlig, tidlig til våren.
– Vi overvintrer sesongens planter av ulike salater, mangold og pak choi. Noen sent sådde beter (som vi skal spise bladene av i salater) får også forsøke seg.
– Store blader blir bare frostskadde, de klistrer seg til fiberduken eller naboplanter og blir skadet og dør. Klipp dem bort og spis dem opp før du flytter plantene til der de skal overvintre.
– Vi pleier å beholde blader/skudd som er 5–7 cm høye. Planter som skal overvintre, bør i alle fall ikke være så mye over 10 cm, er vår erfaring.
Vi sådde et par pluggbrett med vintersalat/feldsalat på sensommeren. Disse plantene skal vi nå plante ut for overvintring under fiberduk og plastlokk i tunnelen. En rad eller to får plass i pallekarmen på utsiden av tunnelen også.
3. Flyttesjau på senhøsten
Mot slutten av oktober, flytter vi avhøstede småplanter fra rundtomkring i kjøkkenhagen – på friland, i kasser og krukker – og planter dem i jorden som vi har grunngjødslet og forberedt i pallekarmer i drivhustunnelen.
Nytt av året er at vi også tester å overvintre et knippe planter i en kaldbenk utenfor drivhustunnelen, mot sør. Kanskje man slett ikke trenger drivhustunnel for å overvintre planter? Tenk så mange som kan «spare» salatplantene sine til våren da! Vi forbereder jord, fiberduker og drivbenktopper, flytter planter – og krysser fingrene.
Feld-/vintersalat tåler mye kulde. De er perfekte å overvintre, og kan mange steder tåle å snø ned på friland. Beskyttet av fiberduk og plast, står de fin-fint og kan spises hele vinteren. Det er lurt å gjøre flytteoperasjonen mens det ennå er et par uker igjen til frosten virkelig setter seg. Da har de flyttede plantene sjans til å etablere seg litt.
4. Dekk til
Planter som skal overvintre i tosifret antall minusgrader, må beskyttes. Vi bruker fiberduker og plast, gjerne 3–4 lag. Dobbel fiberduk spent opp som et «telt» inni en kaldbenk (pallekarmer med plastlokk), som igjen står inne i drivhustunnelen, er ganske safe. Det blir fire lag til sammen. Plantene skal uansett ikke vokse på vinteren, så de trenger ikke så mye lys i perioden november-januar. Du kan godt legge over et ullpledd eller lignende for å gi ekstra beskyttelse også.
Men når dette med ullpledd er sagt: Det er vanlig å overdrive beskyttelsen de første gangene man overvintrer planter i kalde norske vintre. Det har vi gjort også!
//ah