Oppskriften er som følger:
- 1 dl Microferm pr 10 liter vann (vanlig hageavfall) eller 2 dl Microferm pr 10 liter vann (dersom du har mye kvist)
- Skjellsand
- Biokull
- Lufttett beholder (jeg bruker BioProffa-sekker)
Produkter du trenger:
Biokullet legger jeg i bunn for å absorbere overskuddsvæske, og så lager jeg en slags lasagne av resten. Jeg stapper det godt sammen så det ikke blir plass til luft.
Kvister er tyngre fordøyelig for mikrobene enn matavfall, så sekken må stå og fermentere i 8 uker. Derfor strør jeg litt skjellsand mellom lagene. Når jeg tilsetter langtidsoppløselig kalk sørger jeg for at pH-verdien ikke synker for lavt utover i fermenteringsprosessen. Microferm skal være surt, men hvis pH-verdien blir altfor lav vil mikroorganismene til slutt dø. Da kan hageavfallet råtne i stedet for å fermentere ferdig.
Husk å spre (helst spraye!) Microfermen jevnt over alt hageavfallet så alt blir fuktig.
Etter 8 uker kan innholdet i sekken blandes rett i jordfabrikk akkurat som vanlig bokashi.
Lykke til!