Det du kan se kan du gjøre noe med
Når vi kaster ting i rest- eller matavfall og aldri ser det igjen, er det veldig lett å glemme hva du kaster, eller hvor mye det blir totalt. Det forsvinner ut litt etter litt, nesten umerkelig. Når vi derimot fyller opp bokashibøttene våre over tid og ser igjen matavfallet flere ganger, får vi et mye tydeligere bilde av hva det er vi kaster mye av, og hvor store mengder vi kaster. Dette er en utrolig viktig bevisstgjøring, som igjen kan føre til at vi endrer vanene våre!
Vi ser hva vi kaster og hvorfor. Overvurderer vi ofte hvor mye mat vi trenger å lage? Handler vi inn mer enn vi behøver? Er vi så flinke som vi tror til å bruke opp rester, eller er det egentlig bedre om vi lager mindre mat av gangen? Det blir mye enklere å ta gode avgjørelser når vi vet nøyaktig hvor det går galt og hvilke mønstre som finnes.
Renovasjonsavgift og støtteordninger
Noen kommuner tilbyr redusert renovasjonsavgift hvis man komposterer matavfallet sitt selv. I vår kommune sorterer de faktisk enda ikke matavfall (selv om nabokommunene tilsynelatende får det til…) – men vi har fått merkbart reduserte renovasjonskostnader fordi vi har mer enn halvert andelen restavfall vi kaster, og dermed ikke behøver tømming så ofte.
På nøyaktig ett år har vi faktisk tjent inn startsett – og da tar vi ikke med all jorda og gjødselvæsken vi har produsert i beregningen! Dette er uten at vi har benyttet oss av noen refusjonsordning, da dette heller ikke er tilgjengelig hos oss. I mange kommuner kan du heldigvis søke om å få tilbakebetalt deler av kjøpssummen når du begynner med bokashi eller annen kompost, og da går det naturlig nok enda fortere å tjene inn et par bøtter. Hvordan det funker er det ulik praksis på, så vi anbefaler å sjekke med ditt renovasjonsselskap eller ta kontakt med kommunen.
Hjemmelaget jord og gjødsel
Selv den billigste hagejorda på hagesenteret koster fort en hundrings. Og den ene sekken går fort unna, selv om du bare har et par krukker på balkongen og noen stueplanter. Gjør om matavfallet ditt til jord, så trenger du ikke å kjøpe torvblanding i plastsekk! Du sparer både penger og myrer, og får levende og næringsrik jord hvor plantene dine har det mye bedre. Og bruker du attpåtil den hjemmelagde jorda til å dyrke frem ny mat, snakker vi virkelig sirkulærøkonomi og gjenbruk.
// AS