Hvis vi forenkler litt og ser på hva som må til for å lage bokashi, lander vi på tre ting:
- Et lufttett miljø
- Et absorberende materiale
- Bokashimikrober
For å lage bokashi behøver du ikke en bokashibøtte med rist og tappekran. Det er selvfølgelig praktisk, og uten kran får du ikke ut noe bokashivæske, men det viktige er at du skaper et tørt og luftett miljø. En billig bøtte fra en byggvareforretning eller lignende vil derfor kunne gjøre jobben, bare pass på at den har et tett lokk som sitter godt. Du kan også høre med en kantine eller restaurant i nærheten – kanskje de har noen store bøtter det har vært mat i som de ellers ville kastet? Beholderen du velger må være HELT lufttett. Er det litt svikt i lokket på bøtta, kan du sjekke om den er tett med tuppertesten.
Ettersom du ikke får tappet ut væske, må du også være ekstra påpasselig med å ha nok absorberende materiale i bøtta. Vi anbefaler biokull (da det er spesielt positivt for mikrobene), men du kan også bruke avispapir eller opprevet eggekartong hvis du ikke har kull. Det er også viktig at du følger med underveis: Våt bokashi lukter ikke godt, så du vil merke det raskt hvis du trenger å blande i litt mer kull.
Også behøver du mikrober, nødvendigvis. Så litt bokashistrø må du ha – eller du kan bruke Microferm som inneholder de samme mikrobene, bare i flytende form. Vi anbefaler dog å bruke strø til matavfall, da mer væske sjelden er det man vil ha i bøtta.
Oppskriften
- Skaff deg en lufttett beholder
- Dekk bunnen av denne beholderen med et 1-2 cm tykt lag biokull
- Strø et par spiseskjeer bokashistrø over kullet
…og så kan du begynne å ha i matavfall akkurat som du kunne gjort i en vanlig bokashibøtte med kran. Dette, og resten av bokashiprosessen, kan du lese om her. Bokashi i “budsjettbøtte” skal stå og etterfermentere like lenge, og så blandes med jord eller oppbevares videre akkurat som vanlig. Sluttresultatet blir like bra. Den eneste forskjellen i prosessen er altså hvordan du forbereder beholderen før bruk, samt at du ikke får tappet ut væske.
Ingen kran, ingen bokashivæske
En av de fantastiske tingene med å lage bokashi er jo nettopp væsken vi får ut. Den er super gjødsel og vi får aldri nok av den i dyrkingssesongen. Med en bøtte uten kran blir væsken absorbert i biokullet (eller avispapiret eller eggekartongen) i stedet. Så du mister den ikke – du mister bare muligheten til å fordele den og bruke den akkurat hvor og når du ønsker det. I stedet blir den med resten av bokashien ned i jorda.
Vi har skrevet det allerede, men vi må bare si det en gang til fordi det er så viktig: Pass godt på at det ikke blir for vått i bøtta di. Både for å slippe at bokashien begynner å lukte vondt, men vel så viktig er det for at mikrobene skal trives og jobbe effektivt. De behøver nemlig et ganske tørt miljø. I verste fall vil matavfallet råtne i stedet for å fermentere. Skulle uhellet være ute, tøm og grav innholdet i bøtta godt ned. Det blir jo til jord likevel, det tar bare en del lengre tid.
// AS