1. Fuktighet og kondens i bøtta
Hvis du ser kondens på innsiden av lokket når du åpner bøtta, er det rett og slett for vått i bokashi’n. Løsningen på luktproblemet er å bli kvitt fuktigheten. Det er lett! Det aller beste er å bruke biokull. Kullet absorberer både fuktighet og lukt, men det gir også veldig gode forhold for bokashimikrobene og "lades" med næring. Har du ikke biokull, kan du legge noe som absorberer fuktigheten øverst i bøtta – som en avis, litt eggekartong eller kjøkkenpapir. Skift tørkepapiret daglig i et par dager, eller la en avis ligge på toppen i 2-3 dager. Det pleier å holde.
Og husk: Du trenger ikke kaste ut innholdet og begynne på nytt – det er ikke noe feil med bokashien. Fjerner du fuktigheten, fjerner du problemet.
Vi selger biokull som fjerner lukt/fukt i nettbutikken:
2. "Tungt matavfall"
Biokull eller en gammel avis løser nær sagt alt av fukt- og luktproblemer i en bokashibøtte. Men av og til kan det oppstå andre problemer. Dersom du har uvanlig mye ”tungt” matavfall en periode – som store mengder rekeskall, fiskerester, kjøtt eller muggost – blir det tøffere for bokashimikrobene å håndtere alt sammen. Da kan det være lurt å drysse på litt ekstra med bokashistrø. Pass på at strøet havner på selve kjøtt- eller fiskebiten.
3. Temperatur
Bøttene må ikke stå for kaldt. Bokashibøtter skal stå innendørs i jevn romtemperatur – både i den perioden du fyller bøtta med matavfall en gang om dagen, og i de to ukene en full bøtte står til fermentering. 15 plussgrader er absolutt minimum; de fleste av oss liker å ha det såpass innomhus. Får bokashibøtta over 20 grader, blir den kjempeglad. Lykken er en glad bokashi!
4. Utett lokk
Dersom lokket på bøtta ikke er tett, vil det lukte mye av bokashibøtta. Det skal ikke lukte fra bokashibøtta når den står med lokket på. Om du opplever at det lukter i rommet du har bøtta, selv om du ikke har åpnet lokket, er nok ikke bøtta helt tett. Du kan sjekke om lokket er helt tett ved å ta "tuppertesten".
Våre bokashibøtter: