4 ting å gjøre med bokashi på høsten

Høstonna i kjøkkenhagen er høysesong for bruk av bokashi-kompost. Her er fire tips for å gi hagen en skikkelig bokashikur i høst. 

Vi er storforbrukere av bokashi på høsten.  Og vi tar i bruk bokashi i alle stadier: fermentert bokashi (som har stått innendørs i bøtta i minimum to uker) går rett i jorden. Det samme gjør mer-eller-mindre omdannet bokashi-jord fra jordfabrikker inne eller ute, eller ferdig bokashi kompostjord. Det spiller ingen rolle. I jorden med det!

HVA ER BOKASHI-KOMPOST?
KOM I GANG MED BOKASHI
BOKASHI VINTERTIPS

Slik bruker vi bokashi på ulike vekstplasser i hagen på høsten:

1. Før vi setter hvitløk

Settehvitløk skal i jorden på høsten, gjerne rett før frosten biter seg fast for alvor. Vi setter vår gjerne mot slutten av oktober, eller et stykke ut i november, avhengig av hvordan høsten utvikler seg.  Vi forbereder alltid jorden godt med bokashi, hageavfall, tang og annet organisk materiale før vi setter hvitløk. Bokashi og løv og planterester fra det som vokste i pallekarmen fra før, graves ganske dypt i jorden. Og dekkes godt med jord.

Deretter setter vi ned hvitløksfedd, med toppen opp. Vi bruker å ha 5–7 cm mellom feddene og 10–15 cm mellom radene. På toppen legger vi et ikke altfor tykt lag med høstløv.

Mer om å
DYRKE HVITLØK I HAGEN

2. Grunngjødsling der vi vil dyrke til våren

Høsten er tid for jordforbedring. Etter en lang vekstsesong hvor vi gjerne har dyrket og høstet grønnsaker på de samme vekstplassene minst to ganger, trenger jorden påfyll av næring og energi. Det får den med bokashi. Vi løfter vekk jord fra bed og pallekarmer og fyller på med bokashi og hageavfall, gressklipp, løv og tang fra havet. Jorden som blir til overs, sparer vi i sekker til nye prosjekter, eller vi lager såjord av den.

De vekstplassene i hagen hvor vi ikke skal plante ut eller så før jorden er blitt varm til våren, dekker vi også med jorddekke nå på høsten: løv, hageavfall, gressklipp eller tang. Det er bra for jordlivet. Jorden liker ikke å være naken.

LES OGSÅ
SERIEDYRKING MED BOKASHI: få maks ut av plassen
BUNKRE JORD I HAGEN PÅ HØSTEN
LAG DIN EGEN SÅJORD

3. Grunngjødsling for å vinterså

På lune, sør- og sørvestvendte plasser i hagen planlegger vi å vinterså i pallekarmer: vi sår grønnsaksfrø i/på kald eller frossen jord i perioden desember–februar. Disse vekstplassene er det ekstra viktig å klargjøre nå på høsten. Har vi ikke nok bokashi til alle bed og pallekarmer som kunne trenge påfyll, prioriterer vi der hvor vi skal vinterså.

Fremgangsmåten er den samme: vi flytter bort jord fra pallekarmen, fyller på med bokashi og annet organisk materiale, og legger så mye jord som det er plass til tilbake igjen. Når vi forbereder pallekarmer som skal vintersås, passer vi på å ha fin jord på toppen. Jord som er god for små frø å spire i.

Les mer om å vinterså
VI SÅR I KALD OG FROSSEN JORD
SÅ SPINAT I JANUAR. UTE

Vi dekker ikke til jorden med løv og hageavfall på disse vekstplassene; det skal jo være lett å komme til den fine (frosne) toppjorden når vi skal så i minusgrader til vinteren. I stedet legger vi gjerne lokk på kassene, så blir det lett å så i dem i vinterkulda:

4. Grunngjødsling for å overvintre planter

I drivhustunnelen forbereder vi for å overvintre småplanter av salat og spinat. I oktober/ november flytter vi inn småplanter som vi har dyrket frem på ledige plasser i kjøkkenhagen, eller i pluggbrett på sensommeren, og planter dem i vel forberedte bed i drivhustunnelen.

I alle bedene har vi gravd ned bokashi og annet organisk materiale på forhånd. I disse bedene, i denne jorden, skal småplanter av ulike sorter bladgrønt få stå i en iskald drivhustunnel i vinter. Det er hverken lys eller varme i tunnelen, men vi dekker plantene godt med fiberduker og plastlokk, og satser på et de overlever, så de kan fortsette å vokse når lyset kommer tilbake i februar. (Og vi kan få egendyrket salat tidlig, tidlig nest år.)

LES MER om hvordan vi overvintrer planter i kald drivhustunnel

– Heldig er den som har bokashi til høstonna i kjøkkenhagen! Lykke til.

/ah, bokashinorge.no

Få flere bokashi- og dyrketips i bokashi nyhetsbrev!