Bokashi med binge

Bokashi er en tre-trinns-rakett til fantastisk næringsrik kompostjord.

De to første trinnene skal foregå innendørs:
1) På kjøkkenet, mens du fyller bokashibøtta med matavfall daglig og strør bokashistrø over, og 2) Hvor som helst innendørs i to uker mens innholdet fermenterer i bøtta.

Les også
SLIK GJØR DU PÅ KJØKKENET

På trinn 3) skal bokashien i kontakt med jord: Det kan skje i en kasse som du bruker som jordfabrikk, ute eller inne. Mange lager jordfabrikk av pallekarmer i hagen. Disponerer du en hageflekk, kan du grave fermentert bokashi rett i jorden store deler av året. Så enkelt. Du trenger ikke varmkompostbinge for å lage jord med bokashi. Men har du en slik stående, blir den en super jordfabrikk – hele året:

Slik gjør du

Etter at en full bokashibøtte har stått til gjæring innendørs i minst to uker, kan du tømme innholdet i kompostbingen:

  • Legg litt kvist og løv i bunnen, slik at fermentert bokashi og jord ikke tetter igjen dreneringshull i bunnen av bingen
  • Legg et lag jord nederst
  • Tøm fermentert bokashi i bingen
  • Bland bokashi godt med jord
  • Dekk til med 5–7 cm jord på toppen

Jorden du bruker i jordfabrikken kan godt være gammel, «sliten» hage- eller krukkejord; eller billig jord fra et hagesenter (helst uten så mye torv, for miljøets skyld): Kompostjorden du lager med bokashi, blir uansett fantastisk.

Når bokashien kommer i kontakt med jord, starter omdanningen av matavfall til jord umiddelbart. Det er ikke nødvendig å røre og «lufte» innholdet i bingen når du lager jord med bokashi.

Det går fort med bokashi! På sommeren kan du ha du fantastisk, næringsrik kompostjord i bingen etter bare 3–6 uker. Bruk den! Eller gi den bort. Næringsrik, levende jord av denne kvaliteten er dyrt og kan være vanskelig å få tak i. Del med andre  der du bor om du har mer enn du har bruk for.

På vinteren går omdanningsprosessen langsommere, og den vil som regel stoppe helt opp, selv i en isolert kompostbinge. Men det gjør ingenting med bokashi. Innholdet i bingen råtner ikke, det blir ikke ødelagt og  begynner ikke å lukte. Det blir bare ikke jord nedi der før til våren. Bare fortsett å blande gjæret bokashi og jord i bingen gjennom vinteren. Når vårsola varmer og temperaturen i bingen kryper over 15 plussgrader igjen, går prosessen i gang av seg selv. Og da går altså omdanningen raskt, og du vil ha rikelig med herlig næringsrik kompostjord i bingen innen du skal begynne å plante ut i hagen.

Trenger du litt god kompostjord til sådd og omplanting innendørs på senvinteren/ tidlig vår, kan du lage deg en innendørs jordfabrikk i tillegg, på nyåret. Les også: Lag jord inne i vinter.

Les også
HVILKEN TYPE JORDFABRIKK SKAL JEG VELGE

Lykke til!