BOKASHIBOKEN: KJØKKENKOMPOST FOR ALLE

Bokashi er blitt bok! Bokashiboken finnes nå i mange bokhandler over hele landet, og i bokhandlenes nettbutikker. Les utdrag her.

Boken kan også bestilles i nettbutikken vår:

Bok | Bokashi. Kjøkkenkompost for alle
Bok & bokashistrø (1kg)
Bok og bokashi startkit

Kjøkkenkompost for alle

Bokashi. Kjøkkenkompost for alle er en håndbok om bokashi på kjøkkenet og i kjøkkenhagen – og en samling bokashi-historier. Det er slik-gjør-du, praktiske tips og vanlige spørsmål om kjøkkenkompostering med bokashi.

Boken handler om å lage jord, om mikroorganismene og jordlivet, og om hvordan du bruker kompostjorden og dyrker med bokashi i hverdagen.

Boken er litt av bokashibloggen mellom to permer – og litt til.

Bokashifortellinger

Bokashierfaringer og gjesteskribenter: I boken møter du Elin og Marianne som komposterer matavfallet sitt med bokashi i en liten leilighet i fjerde etasje midt i Bergen.

Du får også være med i barnehagen som lager jord av alle matrester og dyrker reddiker og ruccola på lekeplassen.

Sara Bäckmo skriver i et gjestekapittel om hvordan hun bruker bokashi i Saras kjøkkenhage (Skillnadens Trädgård), og Jenny Harlén i bokashi.se skriver om mikroorganismene og hva som egentlig skjer der nedi bokashibøtta og i videre jorden senere. Det er ikke småtteri. Det vil si … det ER jo smått (mikroorganismer), men det er stort likevel. Det er det store i det lille med bokashi.

Bybonden i Oslo stresstester storskala-bokashi i 120-liters bokashibøtter på Losæter i Bjørvika i Oslo, og bokashibrukere nordpå deler sine erfaringer med å lage jord av fermentert matavfall nord for polarsirkelen.

Tusen takk til alle som har bidratt, til alle som har holdt ut alt bokashipratet underveis, og stor takk til biolog Jan Röd i bioculture.se for begge deler.

Det har vært interessant, spennende og drivende inspirerende å skrive boken. Slik håper jeg det skal bli å bruke den også, både for de som har drevet med bokashi en stund, og for de som gleder seg til å starte.

Her følger en liten smakebit fra boken: et utdrag fra kapittelet om «Bokashi nord for polarsirkelen».

/anette, bokashinorge.no

Utdrag fra boken. Bokashi i nord

Selv langt nord i landet kan du enkelt lage jord med bokashi. God, næringsrik jord og tilgang på effektiv gjødsel er viktig når vekstsesongen er kort. Men er det ikke mer komplisert å drive med bokashi i det kjølige klimaet langt nord? Åtte bokashibrukere fra Nord-Norge deler sine erfaringer.

Barske bokashiforhold

Nord for polarsirkelen er det ikke mange dager i løpet av et år som byr på de anbefalte 15–20 gradene for omdanning av bokashi til jord. Anniken bor i Finnmark og lager jord av matavfallet sitt ved russegrensa langt nord-øst i landet. Vinteren er kald og våren sein.
– Normalt grønnes skogene rundt 1. juni her oppe, forteller hun.

Veronica utenfor Tromsø kan melde om en gjennomsnittstemperatur i juli på rundt 11–12 grader.
– Snøen forsvinner som regel fra hagen i løpet av den første uken i mai; og så kommer frostnettene på fra månedsskiftet september/oktober. Det er jo en forholdsvis kort vekstsesong.

Torill bor også i Troms, helt ute ved kysten.
– Solgangsbrisen på varme sommerettermiddager setter temperaturen ned med 6–7 grader her ute. Den sommeren  jeg freste opp en del av gressplenen for å lage kjøkkenhage, målte jeg jordtemperaturen 13. juni, den var 10 grader etter flere dager med kaldvær og regn. På nettene hadde lufttemperaturen vært nede i 3–4 grader flere netter på rad.

Noe lenger sør, i Bodø, bor Ellisiv. Der er vinteren ofte preget av mildvær – eller barfrost. Våren er sein og kald.
– Også somrene er ofte kjedelig kjølige. Selv om sommernettene bader i sol.

Likevel har damene fra nord gode erfaringer med å grave bokashi rett i jorden på sommeren. Anniken forteller fra Finnmark :

– Jeg gravde ned to bøtter ferdigfermentert bokashi i en pallekarm sammen med fire sekker plantejord tidlig i juli. I bøtta lå det blant annet et fiskehode og skrog etter en laksemiddag. Over toppingen med jord la jeg de fire tomme jordsekkene i plast. Etter fire uker sjekket jeg spent forholdene i pallekarmen: Alt var blitt til jord! Jeg gravde gjennom hele pallekarmen uten å finne så mye som et fiskebein. Fantastisk!

Sola varmer og plastsekker isolerer nok litt. Rapporter fra dedikerte bokashibrukere i Sverige, som rutinemessig måler temperaturen både i sine innendørs jordfabrikker og i rommet der de står, viser at det alltid er litt varmere i jordfabrikken enn i rommet. Det utvikles altså noe varme under omdanningen også med bokashi. Ikke så mye at det starter en forbrenningsprosess, men altså nok til at omdanningsprosessen holder i gang i jorden under plastsekkene i Annikens jordfabrikk. Selv om hverken luft- eller jordtemperaturen ellers er helt optimal eller stabil.

Les mer om bokashi jordfabrikker i midnattsol og om vinterbokashi i mørketida boken Bokashi. Kjøkkenkompost for alle.