Skal du ha kull i jorda er det lurt å knuse det godt, slik slipper du å ha store kullbiter i jorden for resten av livet. Kull brytes ned laaaangsomt, det kan ta flere hundre år, og det er jo bra når det er fulladet med bokashivæske. Da avgir det væske og næring til jorden lenge, samtidig som det forbedrer jordstrukturen. Vi har også lest at evnen til å ta opp væske ofte forbedres når store biter knuses. Men merk altså at sugeevnen til kull kan variere en del, avhengig av både porestørrelsen og fuktighetsnivået i kullet.
Kan jeg bruke aske fra ovnen?
Nei. Gråbrent aske liker bokashimikrobene IKKE. Denne asken har en helt annen struktur og andre egenskaper enn det svarte kullet. Du bør antakelig kunne bruke svartbrente kullbiter fra ovnen. Men da skal du børste av all grå aske og være trygg på at de er svarte/forkullet helt igjennom. Aske fører nemlig til en meget brå pH-endring som tar livet av mikrobene, og det vil vi jo virkelig ikke.
Mange har gode erfaringer med å bruke aske på jorden, og det kan det selvsagt være grunner til, uavhengig av bokashi. Men vi anbefaler da å spare asken til å bruke ute på/i hagejorden, ikke direkte i bokashibøtta eller i jordfabrikken.
Det er også fullt mulig å få for mye aske i jorden, vi har sett anbefalinger på bare 1-2 dl aske per kvadratmeter i året – ikke spesielt mye, med andre ord. Så test gjerne jorden din først for å sjekke om den er for sur og behøver tilførsel av aske i utgangspunktet.
/ah, bokashinorge.no