Vi i Bokashi Norge mener at matavfall ikke er søppel, men heller en fantastisk ressurs! Vi vil ikke kvitte oss med matavfallet vårt – faktisk skulle vi gjerne hatt litt ekstra.
Matavfall er organisk nedbrytbart avfall, som for eksempel rester av frukt og grønt, kjøtt, eggeskall, brød eller fisk. Dette er ting som inneholder masse gode næringsstoffer og som vi kan lage skikkelig god jord av.
Denne jorda bruker vi i hagen, på balkongen, i krukkene i bakgården – eller til inneplantene i vinduskarmen. Uansett hva slags planter vi har så trenger vi alltid næringsrik jord. Og den kan vi altså lage av matavfallet som vi ellers ville sendt vekk med søppelbilen.
Det er så enkelt, og vi lover at alle kan klare det!
Metoden vi bruker passer for alle, tar lite plass, går kjemperaskt, og krever ikke masse forhåndskunnskaper. Den heter Bokashi og vi beskriver mer i detalj lenger ned.
Ta utfordringen og lag jord av matavfallet ditt!
Oppskrift på næringsrik jord til hagen:
Steg 1 - På kjøkkenet
Samle opp dagens matavfall og legg det i bokashibøtta sammen med litt bokashistrø. Dette gjentar du helt til bøtta er full. Siden det er et helt tett lokk, vil det ikke lukte av bokashibøtta.
Steg 2 - Fermentere
Når bøtta er full skal den stå 14 dager i romtemperatur. Da skjer en prosess som kalles fermentering.
Steg 3 - Kontakt med jord
Etter 14 dager, kan vi grave innholdet ned i jorda. Enten direkte i et bed, i pallekarmer eller potter. Nå kan det gå så kjapt som bare fire uker før alt matavfallet er fullstendig nedbrutt.
Ferdig
Bruk jorden til plantene dine!
Bonus:
Underveis i prosessen kan du tappe ut væske fra bokashibøtta – denne væsken er super flytende næring og kan gis til alle planter!
I disse startpakkene finner du alt du trenger for å begynne med Bokashi kjøkkenkompostering: