Hva er en "effektiv" plante, sier du? Vi mener planter som vokser fort – og som gjerne vokser ut igjen raskt når vi har høstet dem første gang. Eller som vi lett kan så på ny og få mange avlinger av på den lille plassen vi har: salater, ruccola, brønnkarse og mikrogrønt for eksempel. Reddiker vokser også kjempefort. Det samme gjør dill. Fordi vi har et par tomatplanter «til overs» (det er ikke plass til dem noe annet sted) får de også plass i kassen, og så deler vi litt av en gressløktue i hagen: fordi det er så kjekt å kunne klippe gressløk til eggerøra rett utenfor kjøkkenet. Basilikum må vi også ha på balkongen. Og så blomkarse, og gjerne litt kryddertagetes – for de smaker så godt og står fint til langt uti oktober hvis vi er heldige.
Ettersom tomatene er minitomater som ble sådd i desember, og kan ventes å være ferdige en gang i juli, vil de muligens bli erstattet med grønnkålplanter som vi driver frem i potter gjennom sommeren. Grønnkål tåler masse kulde og kan gi grønt å spise fra balkongen helt til jul – minst. Hvis vi ikke spiser den opp før den tid.
Gressløkens blomster er vakre, men må klippes ned hvis vi skal få mer gressløk å spise på balkongen. Vi hadde forberedt både salater, brønnkarse, basilikum og dill forkultivert i pluggbrett; som kunne plantes ut i kassen. Dill og brønnkarse «bredsår» vi alltid litt slumsete i pluggene, det blir alltid best. Vi bare drysser ut frø tett-i-tett. Etter at vi har satt ned pluggene i kassen på balkongen, direktesår vi også noen frø av dill og brønnkarse rundt omkring og innimellom småplantene. Så får vi en omgang til med knaskegrønt som kommer litt senere enn de forkultiverte.
En uke senere har salatene etablert seg og vokst fin-fint! Det samme har basilikum, brønnkarse og dill – og det spirer så vidt i grønt mellom småplantene. Gressløken har vi ennå ikke klipt skikkelig ned, men nå skal den til pers. Tomatkartene modner langsomt ettersom det har vært kjølig og fuktig vær, men de kommer nok!
Aktuelle produkter:
Tilleggsgjødsel
Selv med bokashi og ladet biokull i jorden, må vi regne med å tilleggsgjødsle balkongplantene. Særlig ettersom vi planlegger å drive jorden ganske hardt, med å seriedyrke næringsglade vekster i de relativt små dyrkekarene. Flaks at vi har bokashivæske og neslevann! Det holder.
Bokashivæsken (som vi tapper ut av bokashibøttene våre 1-2 ganger i uken), er dundergjødsel til plantene på balkongen. Den skal tynnes ut: Anbefalt dosering er 1:100, altså 1dl i en 10-liters kanne med vann.
Tomatene får gjerne litt bokashivæske en gang i uken allerede fra balkongstart, ettersom de er voksne når de kommer ut. Ellers venter vi med å begynne bokashivæskegjødslingen til plantene er blitt littegranne større.
I tillegg til jevnlig vanning med bokashivæske, gir vi også balkongplantene en runde eller to med neslevann i løpet av sesongen.
God balkongsommer!
/ah, bokashinorge.no