Potte om med bokashi-jord

Når småplantene i vinduskarmen begynner å få egne blader, er det tid for å potte om første gang. Da henter vi frem jordfabrikken. Sesongen for bokashi-jord er i gang!

Hva er bokashi kjøkkenkompost?
Slik gjør du på kjøkkenet
Slik lager du bokashi jordfabrikk

Frø trenger ikke næringsrik jord for å spire, slett ikke. Så-jord er typisk næringsfattig, og vi bruker ikke bokashi-jord når vi sår. I alle fall ikke inne, og i alle fall ikke bevisst. I praksis tar vi den jorden vi har stående, men vi er altså ikke nøye med næringen når vi sår.

Men når spirer og småplanter i vinduskarmen skal pottes om, da henter vi frem den innendørs jordfabrikken vi laget oss bare noen uker tidligere. Faktisk blandet vi fermentert matavfall og jord i en kasse under skrivebordet samtidig som vi sådde de plantene vi nå skal potte om – i potter «bunnet» med jord fra jordfabrikken under skrivebordet. Praktisk timing.

Les også: Vi sår inne i januar – og lager bokashi-jord til vi skal potte om spirene

Det er ikke mye rester av bokashi å finne i jordfabrikken som har fått stå innendørs. Et par kyllingbein og litt eggeskall. Kompostjorden er herlig å ta i!

I de nye pottene begynner vi med en god neve bokashi-jord fra jordfabrikken. Deretter en neve vanlig jord, og så blander vi. Resten av potta fyller vi med vanlig plantejord. Småplantene er fortsatt veldig små, og mange hevder at for mye næringsrik bokashi-jord kan bli for kraftig kost for mange av dem.

Batavia-salaten på bildet til høyre pottet vi om noen dager tidligere. Den var blitt litt pjusk og strantete fordi vekstlyset i vinduskarmen ved en feiltakelse hadde stått avslått på dagtid i en periode. Vi tok en sjans og plantet de tynne spirene litt dypt i en potte med bokashi-jord i bunnen. Det hjalp! Nå har plantene fått ny kraft og ser ut til å stortrives. Heldigvis – batavia er favorittsalaten!

Mange plantevekster henger litt med hodet etter at de er blitt plantet om. Det er slitsomt å flytte. Slik kan det være for planter som flytter til potter med bokashi-jord i bunnen også. Men når de gror seg inn i nytt miljø og strekker på føttene – eller røttene, da – vil de nyte godt av den gode, næringsrike bokashi kompostjorden.

Lykke til!

/ah/ bokashinorge.no