Potte om med bokashi-jord

Når småplantene i vinduskarmen begynner å få egne blader, er det tid for å potte om første gang. Da henter vi frem bokashi-jordfabrikken. 

Hva er bokashi kjøkkenkompost?
Slik gjør du på kjøkkenet
Slik lager du bokashi jordfabrikk

Frø trenger ikke næringsrik jord for å spire, slett ikke. Så-jord er typisk næringsfattig, og vi bruker ikke bokashi-jord når vi sår. I alle fall ikke inne, og i alle fall ikke bevisst. I praksis tar vi den jorden vi har stående, men vi er altså ikke nøye med næringen når vi sår.

Les også
SLIK LAGER DU EGEN SÅJORD

Men når småplantene skal pottes om i nye, større potter, utstyrer vi dem alltid med et næringslager i bunnen av pottene. Slik at plantene får en skikkelig bokashi-boost når de blir litt større og når ned dit med røttene sine. Mange planter må pottes om flere ganger før de kan settes ut på den endelige vekstplassen sin i kjøkkenhagen. Vi potter om med bokashi, hver gang.

Noen planter sår vi tidlig. Den lavtvoksende tomaten Vilma, for eksempel, sår vi allerede midt i desember for kommende tomatsesong! Hun får stå under vekstlys i vinduskarmen og produsere tomater der fra mai. Senere settes hun ut i hisveggen, på balkongen eller i krukker i drivhuset, og der gir hun mengder av tomater, gjerne helt til oktober! Også chili og paprika sår vi tidlig: gjerne i månedsskriften januar/ februar.

Når spirer og småplanter i vinduskarmen skal pottes om, henter vi frem den innendørs jordfabrikken vi laget oss tidligere i vinter. Faktisk blander vi gjerne fermentert matavfall og jord i en kasse under skrivebordet samtidig som vi sår de tidligste plantene i desember/ januar/ februar. Ofte passer det sånn at vi har (i alle fall noe) bokashijord ferdig i jordfabrikken samtidig som de første småplantene skal pottes om. Og de nye pottene «bunner» vi alltid med jord fra jordfabrikken under skrivebordet. Praktisk timing.

Les også: Vi sår inne i januar – og lager bokashi-jord til vi skal potte om spirene

Det er ikke mye rester av bokashi å finne i jordfabrikken som har fått stå innendørs i 3–4 uker. Et par kyllingbein og litt eggeskall. Kompostjorden er herlig å ta i!

I de nye pottene begynner vi med en god neve bokashi-jord fra jordfabrikken. Deretter en neve vanlig jord, og så blander vi. Resten av potta fyller vi med vanlig plantejord. Småplantene er fortsatt veldig små, og mange hevder at for mye næringsrik bokashi-jord kan bli for kraftig kost for mange av dem.

Senere, når plantene er blitt større, blander vi inn bokashijord i hele potta. Særlig tomater ELSKER bokashi! Og de tåler mye av det.

BOKASHITIPS!

Hvordan bruke bokashijorden? Det er vanlig å bruke bokashijord som kompostjord, altså blandet inn i vanlig jord som jordforbedring eller gjødsel. Ca. 30 % bokashijord i vanlig jord pleier å bli bra. Mange planter tåler også mye sterkere blanding.

Mange plantevekster henger litt med hodet etter at de er blitt plantet om. Det er slitsomt å flytte. Slik kan det være for planter som flytter til potter med bokashi-jord i bunnen også. Men når de gror seg inn i nytt miljø og strekker på føttene – eller røttene, da – vil de nyte godt av den gode, næringsrike bokashi kompostjorden.

Lyst til å prøve bokashikompost?
DET ER LETT Å KOMME I GANG MED BOKASHI
BOKASHI FOR BEGYNNERE

Lykke til!

/ah/ bokashinorge.no