Innendørs kjenner vi til bokashibrukere som lager jord av bokashifermentert matavfall på bare to uker hele året! Vi er litt late og lar det ta noe lengre tid, men synes likevel det går kjempefort.
Hvor fort blir bokashi til jord?
Det fermenterte matavfallet fra bokashibøtta blir altså til jord først når det kommer i kontakt med jord. På sommeren velger mange å grave det fermenterte matavfallet rett i jorden i hagen eller i en pallekarm i bakgården. I sommervarm jord kan du oppleve at fermentert bokashi blir herlig kompostjord etter bare to–tre uker. Vipps – så har du grunngjødslet og jordforbedret for lang tid fremover, direkte på vokseplassen.
Men omdanningsprosessen går like fint og fort i et par pallekarmer du vil bruke bare til å lage kompostjord i, eller i en kasse/stor bøtte med jord (altså en jordfabrikk). Enten ute på sommeren, eller i en tilsvarende kasse eller murerbøtte innendørs, hele året. Velger du en slik løsning, har du alltid et lager av prima kompostjord du kan bruke der du vil.
Sesongvariasjoner
På vinteren blir det ikke jord i det hele tatt i en jordfabrikk som står ute; men det gjør altså ingenting. Du kan godt oppbevare fermentert bokashi, gjerne blandet med jord eller løv, utendørs på vinteren. Det gjør nemlig ingenting om det fryser. Det blir bare som å trykke på pauseknappen. Prosessene kommer i gang igjen til våren så snart jorda (og bokashien) tiner.
Vi har forresten hørt om jordfabrikker i isolerte kompostbinger på vinteren, som holder i gang en stund selv i minusgrader. Omdanning av matavfall til jord med bokashi er en kald prosess, uten forbrenning. Men det utvikles likevel noe varme under omdanningen, og i en isolert kompostbinge kan nok det gjøre at prosessen fortsetter enda stund etter at lufttemperaturen har sunket under null på høsten og vinteren.
Hva påvirker omdanningen?
De viktigste faktorene er temperatur og mengden jord, altså kontaktflaten mellom matavfall og jord.
i. Type matavfall: Noe matavfall bruker lengre tid på å bli jord. Eggeskall er kjent for å omdannes langsomt, det samme opplever vi med avocadoskall (og stein) og naturligvis med beinmateriale (kyllingbein etc.). Fiskebein og -skinn blir helt borte, men kyllingbein og større bein vil du se igjen som rene, tørre benrester i jorden siden.
ii. Størrelsen på bitene i bøtta: Du behøver ikke dele opp matavfallet før du har det i bokashibøtta. Det er lov å være lat med bokashi! Men store biter gir mindre overflate og derfor mindre kontaktflate med jord når ferdigfermentert bokashi graves ned eller blandes med jord i jordfabrikken. Derfor tar det lengre tid for bokashi i store biter å bli til jord. Oppdager du store biter i det fermenterte matavfallet er det enkelt å kutte det opp med spaden du bruker når du blander det med jord. Så slipper du å kutte det i små biter på kjøkkenet.
iii. Temperatur: Rundt 20ºC i luften/rommet er perfekt. Da kan det bli jord riktig fort. Men alt ned til 15ºC funker fint, blir det kaldere enn det, går omdanningen saktere og stopper til slutt opp. Det fine med bokashi er at det ikke egentlig gjør noe – altså: det går ikke galt eller begynner å lukte av komposten selv om omdanningsprosessen stopper opp for en stund. Bokashien bare venter til temperaturen stiger igjen (til våren, eller hvis du flytter jordfabrikken innendørs), og fortsetter prosessen når det blir varmt nok. Men dersom du vil lage jord raskt, bør temperaturen ligge på rundt 20ºC.
iv. Kontaktflate med jord (bland jord og bokashi godt): Hvis du blander jord og bokashi godt når du tømmer bokashi i jorden eller jordfabrikken, skaper du mer kontaktflate mellom bokashi og jord. Da går omdanningen raskere. Husk å alltid ha et lag med jord på toppen også.
v. Fuktighet i jorden: Blir det for tørt i jordfabrikken stopper komposteringen opp. Det samme skjer om det blir for vått. Derfor anbefaler vi et lokk som ikke er helt tett, slik at noe regnvann kan slippe inn. Men du kan også vanne av og til. Det bør være "passe fuktig", akkurat som i blomsterpottene eller pallekarmene dine ellers.
vi. Lufttilgang: Omdanningen stopper opp om det ikke kommer oksygen til jorda. Levende jord krever oksygen for å klare jobben med å omdanne det fermeterte matavfallet til jord. Derfor er det viktig å ikke ha et tett lokk, men la det være en glipe slik at frisk luft kan strømme inn.
Dette kan du bruke i hagen din:
Lykke til med bokashi-kompost!
/ah, bokashinorge.no