Vi sår tomater i julestria

Tomaten Vilma er en lavtvoksende tomatplante som vokser fint under vekstlys inne. Vi sår henne i julestria. Og lager bokashijord til vi skal plante henne om. Slik får vi egendyrkede tomater til 17. mai!

Det finnes også andre lavtvoksende tomater, som du fint kan dyrke under vekstlys i vinduskarmen på våren. Vi har sett flere som har suksess med sorten Tiny Tim. Vi pleier å velge Vilma, og har fortsatt noen frø igjen i posen, så da blir det Vilma i år også.

Vi både vasker gulvet og bærer ved også til jul, men et like fast innslag i julestria hos oss er gleden over å så tomater i vinduskarmen og lage i stand en bokashi jordfabrikk som får stå inne og bli til jord på nyåret. Ta deg en så-pause i julemaset!

Når vi sår Vilma i midten av desember, får vi de første modne tomatene i mai. Etter 17. mai en gang planter vi henne ut: på balkongen, i kjøkkenhagen eller i drivhuset, og der fortsetter og fortsetter hun å gi tomater. Vilma er en stayer. Vi plukker fortsatt tomater til capresesalaten fra de samme plantene i september!

Året med Vilma

2020 blir vår fjerde sesong med Vilmatomater sådd i desember året før. Nedenfor har vi samlet bilder fra de ulike månedene med Vilma i sesongene 2017, 2018 og 2019. Vi gleder oss til 2020!

Året med Vilma starter altså i desember året før. Da sår vi frø midt i julstria: I gamle jordbærkurver, som vi setter på varmematte under vekstlys og trekker gjennomsiktige plastposer med huller i over, for å sikre jevn fuktighet under spiringen.

Vi har en enkel spirematte, og T9-lysrør fra Nelson garden. De er enkle å få tak i og koster ikke all verden.

Frøene bestiller vi på nett fra impecta.se. Som privatbruker har du lov til å bestille inntil 50 poser frø til eget bruk fra utlandet.

Vi lager oss en innendørs bokashi-jordfabrikk samtidig med at vi sår frøene, så har vi kompostjord når vi trenger den til omplanting utover våren.

januar–mars

I januar/februar planter vi om småplantene for første gang.

Bildet er tatt i januar 2019.

Allerede i februar kan vi se de første knoppene.

Bilde fra 26. februar 2018.

Og i mars blomstrer Vilma i vinduskarmen!

Bildet er fra mars 2019

Vi blander inn litt bokashijord i jorden i bunnen av de nye pottene hver gang vi potter om. Da blir Vilma så glad når hun rekker ned dit med føttene!

april–mai

I april rødmer Vilma så smått. Så kledelig.

Bildet er tatt midt i april 2018.

Og i løpet av mai får vi dette!

Bilde fra 1. mai 2018. Noen år skjer det noen uker senere.

17. mai spiser vi egendyrket capresesalat til lunsj!

Nasjonaldagen 2018.

juni–september

Fra sent mai/juni står hun ute: på balkongen, i solveggen eller i drivhuset.

Juni 2019.

Bugnende Vilma i juli, i en krukke med plenty bokashi fra vinteren før.

Fra juli 2018.

Vilma holder det fortsatt gående i september. Og gjerne oktober med.

September 2019.

Lag bokashijord til omplanting

Vi bruker mange ulike jordfabrikkløsninger i løpet av et år hos oss: på sommeren graver vi bokashi rett i jorden og dyrker på toppen med det samme, har vi ikke plass noe sted, lager vi jord i et par pallekarmer vi setter av til formålet, eller blander fermentert bokashi og jord i den pensjonerte varmkompostbingen. Men ved juletider, eller på nyåret, lager vi ALLTID en jordfabrikk i kasse inne.

Vi har kjøpt en kasse på 30 liter på Nille: den rommer akkurat en grå/grønn bokashibøtte med fermentert matavfall og like mye jord. Det blir perfekt. Vi legger knust grillkull/ biokull i bunnen (og gjerne litt blandet inn i materialet også), og blander bokashi og jord godt i kassen. 7–10 cm jord oppå og kanskje en avis løst på toppen for å regulere fuktigheten i jordfabrikken. Når kassen får stå inne, blir det fermenterte matavfallet omdannet til kompostjord på noen uker. Og vi har det vi trenger når vi skal potte om vilmatomater. Det lukter IKKE av den!

Denne jordfabrikken er straks klar. Bare litt uomdannet bokashi igjen nede mot bunnen. Materialet har sunket sammen litt under omdanningen.

Vil du gjerne dyrke tidligtomater inne, men mangler frø og bokashi? Bestill nå og gå i gang: du kommer fortsatt til å kunne gumle de tidligste egendyrkede tomatene du noensinne har smakt. Gled deg!