En drøy uke etter at vi har rørt sammen nesler, vann Microferm og melasse (og lagt biokull til lading i det samme neslevannet) og to uker etter at bokashibøtta ble satt til fermentering, er begge klare. Da har vi kullbiter mettet med gjødselvann og mikrober til å ha i bunnen av plantekassen på balkongen, og bokashi til å grunnngjødsle med. Det er klart for å dyrke på balkongen!
Ladet kull i kassene
Store krukker og kasser rommer veldig mye jord. Det blir tungt, og ganske dyrt. Dessuten blir jorden i slike dyrkekar som ikke står i kontakt med bakken, fort tørr og tømt for næring. Næringen i jorden blir «spist opp» av plantene som vokser i den, og balkongjorden får ikke tilført ny næring fra like mye mikroliv som det jorden i hagebedene gjør. På den annen side samler dyrkekarene også på regnvann dersom det ikke er god drenering i bunnen, og da kan det til tider bli for vått for plantene du dyrker i kassen.
For å hjelpe på alle disse utfordringene fyller vi biokull (som vi har ladet med neslevann) i bunnen av plantekassen før vi heller i jord. Vi kunne veldig gjerne ha ladet kullet med bokashivæske, men så mye bokashivæske hadde vi rett og slett ikke. Neslevann er heldigvis vel så bra! Biokullet har ligget oppi beholderne som vi laget årets neslegjødsel i, og har absorbert seg helt mettet av neslenæring og væske. Disse kullbitene blir et nydelig væske- og næringslager å ha bunnen av kassen. I tillegg fyller de opp litt så vi ikke trenger å bruke så mye jord – og de gir fin drenering.
Neslerestene som blir med når vi siler av gjødselvannet, lar vi bare bli med ned i kassen. De komposterer raskt og blir fin-fin jord. Vi fyller nesten 1/3 av kassen med biokull ladet med neslevann, og restene av neslene.
En Bokashi LOOP-bøtte med fermentert matavfall passer akkurat i den nye plantekassen.
- Først legger vi et lag jord oppå kull og neslerester.
- Deretter tømmer vi i bokashien og blander den godt med mer jord. Vi bruker det vi har av gammel pottejord. Med bokashi får den ny giv og blir den fineste kompostjord!
- Så fyller vi opp kassen med torvfri plantejord som vi har kjøpt i sekk. Dermed får vi et topplag av 10-15 cm jord på toppen. Den jorden skal vi så og plante i.
Bokashi og neslevann: Lukt på balkongen?
Alle som har laget gjødselvann av brennesler før, vet at det stinker! Vil det ikke stinke på balkongen når vi har kull mettet med neslevann, og til og med brennelserester fra stinkevannet, i plantekassen på balkongen? Og hva med bokashi? Selv om fermentert matavfall ikke lukter råttent, ønsker vi ikke bokashilukt på balkongen.
Null problem, heldigvis. Vi har Microferm og melasse i neslevannet vårt – det gir mer effektivt gjødselvann, som dessuten ikke lukter vondt! Med biokull i neslevannet i tillegg, ble det rett og slett luktfritt hos oss. Helt uproblematisk å ha i kassen på balkongen, med andre ord.
Bokashifermentert matavfall som er godt blandet og dekket med jord, lukter heller ikke. Om vinteren har vi en bokashi jordfabrikk stående under skrivebordet vårt inne, uten lokk; bare med 10 cm jord på toppen. Den lukter ingenting.
Aktuelle produkter: