I følge yr.no kunne desember vise til drøye åtte minusgrader på det kaldeste her vi bor. Det varmeste vi hadde var 3,7. Slike skifter er utfordrende for småplanter som forsøker å overleve vinteren i en iskald drivhustunnel; det tar på når jorden fryser og tiner igjen gjentatte ganger på en vinter. Likevel ser det meste ut til å ha klart seg fint så langt.
Romjulen ble mild hos oss, med temperaturer rett under og over null. Da passet vi på å lufte litt og samtidig ta noen bilder av forholdene under lokk og firberduker i tunnelen. Det er viktig å lufte grønnsaker som står til overvintring når temperaturen tillater det. Dette for å unngå gråskimmelangrep. Vi har slurvet en del med luftingen i de travle ukene før jul, og må satse på litt flaks. Det har vi heldigvis hatt så langt!
Aktuelle produkter:
Vintersalat
Her ser du vintersalat/feldsalat som står i en pallekarm med plastlokk, inne i drivhustunnelen. Vintersalat kan du fint overvintre uten drivhus også – den tåler utrolig mye og har det fint ute i en pallekarm med lokk i veldig mange minusgrader. Vi har forresten overvintret vintersalat uten lokk også, under snøen. Den har også klart det, men det tar lengre tid før jorden varmes opp og salaten begynner å vokse igjen på senvinteren/våren, når den er dekket av snø.
Vinterportulakk
Vitnerportulakk er også en hardhaus. Disse plantene satte vi ut i tunnelen i månedsskiftet oktober/november. De hadde vokst til omtrent den størrelsen du ser på bildet i pluggbrettene de ble sådd i. Etter at vi plantene dem ut i tunnelen, forsvant lyset ganske fort, så plantene har ikke vokst noe særlig mer; men de har etablerte seg veldig bra. Og de står så fint – under to lag fiberduk og et plastlokk mot kulda.
Spinat
Spinat og ruccola var også en del av flyttesjauen i kjøkkenhagen denne høsten. Ved siden av vinterportulakken, i samme pallekarm, flyttet vi inn sensommersådd spinat fra en pallekarm ute, for overvintring i tunnelen. Spinat tåler mye kulde og har klart seg bra. Ruccolaen ved siden av ser mer medtatt ut, men er grønn og frisk fortsatt. Det blir spennende å følge den når januar- og februarkulda setter inn.
Salater
Midt i tunnelen står et bed hvor vi direktesådde ulike salater og spinat i august, med tanke på overvintring. I november dekket vi dem med dobbel fiberduk og en drivbenktopp i plast. Bataviasalat («Relay»), salatene «Little Gem», «Intred», og to spinater står fortsatt knallfint. Noen av dem rakk å bli ganske store på høsten; det er antakelig ikke noen fordel for overvintring, men vi har latt disse stå uten å klippe dem ned. Hvis de nederste bladene blir frostskadde underveis, kniper vi dem bort.
Større salatplanter som ble flyttet inn for å se om de kunne klare vinteren i tunnelen, klippet vi ned (altså: høstet og spiste) på høsten. Så får vi se om de skyter nye blader og gir tidlig salat på matbordet til våren.
Også mangold skal være mulig å overvintre for å gi nye spiseklare mangoldblader å høste før de går i blomst neste vår. Vi flyttet inn noen få planter i tunnelen på høsten, og klippet ned de fleste av dem. Så får vi se hvordan det går.
Det blir et kappløp i drivhustunnelen denne våren: mellom overvintrede planter i ulike varianter og de vi skal så og plante ut i varmbenken i februar. Hvem gir spiseklart bladgrønt først? Heia, heia!
Brønnkarse
Brønnkarse er også en god «vintergrønnsak». Vi har en halv pallekarm sensommersådd brønnkarse stående under lokk i drivhustunnelen. Den er omtrent like hardfør som vintersalaten. Vi kan faktisk høste frosne og rimete blader og nyte dem på knekkebrødet til ettermiddagskaffen på nyttårsaften.
Sola har snudd, og det nye året ligger dagsferskt og ber om å bli brukt. Vi gleder oss til å lage og dyrke jord med bokashi.
//ah