Agurker er rause planter som kan gi mye mat per plante når de først trives. De er varmekjære og vil stå lunt. Bor du kjølig og forblåst til så kan du prøve å ha agurk inne i vinduskarmen (bare husk å gi dem stor nok potte; minst 15 liter jord).
Såing
Agurkfrø kan forkultiveres inne eller direktesåes på vokseplassen så snart jorda har nådd en temperatur opp mot 15ºC. Hvis du forkultiverer dem bør du starte ca 3-4 uker før de kan plantes ut. Avhengig av hvor du bor kan det være halvveis uti april, eller mot slutten av mai. Agurken vokser fort og blir raskt stor, så det er ingen vits i å så dem for tidlig.
Så gjerne agurken i hjemmelaget såjord av gammel bokashijord. Har du kun kjøpejord med lite liv, kan du tilsette 2-4% bokashistrø i såjorda. Dekk frøene med 1-2 cm med jord.
Agurk liker dårlig å bli pottet om, så jo mindre den må håndteres, jo bedre. Derfor fungerer det ofte bra så ett og ett agurkfrø i nedbrytbare potter av for eksempel ull, i dorullhylser eller brettet avispapir. Da kan du bare sette hele planten + potten i en større potte eller ut i et bed, uten å forstyrre agurken nevneverdig.
Husk at agurken liker varme, så hvis frøene spirer dårlig kan det være fordi jorda er for kald. Sett gjerne pottene på varmekabler eller en varmematte, så sikrer du at jorda holder en fin temperatur.
Hold jorden lett fuktig mens plantene vokser seg større. Agurken er ikke glad i å bli våt på stilken, men samtidig er de ganske tørste planter. Det beste er derfor å undervanne – altså å vanne på et brett eller en skål som pottene står på. Da kan røttene og jorda trekke til seg vann nedenifra gjennom hullene i potta, og det øverste jordlaget holder seg tørt.
Etter cirka en uke kan du gi agurkplantene litt bokashivæske. Det er viktig å tynne ekstra godt ut i begynnelsen: 1:1000 er vår anbefaling.
Næring
Ettersom agurkene ikke trenger å stå så lenge inne hvis du forkultiverer den, vil du ikke rekke å gi dem så mye ekstra næring innendørs. Blir det dårlig vær så utplantingen må utsettes litt, kan du gi dem bokashivæske spedd ut 1:100 én gang i uka – men vent til plantene har blitt 3-4 uker gamle først.
Utplanting
Vent til frostfaren er over før du planter ut. Jorda bør være ganske god og varm. Agurken blir bare stående og sture hvis du planter den ut i kald jord. Har du sådd agurkene i nedbrytbare potter, kan du bare sette pottene direkte i jorda på vokseplassen.
Husk også å herde plantene før du planter dem ut, altså å gradvis venne dem til livet utendørs. Agurken er følsom for store temperaturendringer, sol og vind, så ikke utsett dem for noen store overganger. Det kan være lurt å beskytte dem litt med fiberduk eller lignende helt i starten.
Agurker kan bli ganske store planter, noen sorter større enn andre, så du bør maks ha 5-6 stk per kvadratmeter. Husk også at agurker trenger noe å klatre på. En lang pinne gjør som regel susen.
Gjødsling på vekstplassen
Agurk er glad i både næring og vann. Noen uker før utplanting kan du gjerne grave ned minst én full bokashibøtte i pallekarmen. Det er fint med mye organisk materiale i jorda, samt ladet biokull eller Edasil som holder jorda lett fuktig.
Vann ukentlig med bokashivæske tynnet ut 1:100. Som en gjennomsnittlig pekepinn vil du trenge cirka 1 liter uttynnet bokashivæske per kvadratmeter.
For å hindre ugress rundt plantene dine samt holde på fuktigheten så du ikke må vanne så ofte, dekk alltid jorda. Du kan for eksempel bruke gressklipp eller en ullduk.
Det er også viktig at agurkene har god nok tilgang på vann, hvis ikke kan de fort bli bitre i smaken. Grav gjerne ned en vanningskrukke midt mellom agurkplantene, så siver det sakte vann ut i jorda rundt og den holder seg jevnt fuktig.
Når blir det mat?
Agurkene kan trenge et sted mellom 50 og 80 dager, litt avhengig av sort og når du høster dem. Det er ikke alltid så godt å se når en agurk faktisk er moden, men hvis den har begynt å lage frø er det egentlig litt sent å ta dem. Følg også godt med på dem når de virkelig har satt i gang med å lage frukt! En agurk kan vokse seg synlig større på bare et døgn, så veien er kort fra knasende perfekt til lett overmoden.
Sykdommer
Akkurat som squash og gresskar, er agurk også ganske utsatt for å bli angrepet av meldugg. Som regel er det bare bladene som rammes, og da er det ikke farlig å spise frukten – men også selve agurkene kan få meldugg.
Et lite angrep er hovedsakelig estetisk, men etterhvert som soppen sprer seg og agurken får stadig mindre blader som kan bedrive fotosyntese, vil også produksjonen av frukt stoppe opp. Meldugg oppstår særlig i tørt og varmt vær.
Som forebyggende behandling mot meldugg kan du spraye med Microferm, én gang i uken, tynnet ut 1:100 med vann. Du kan også bruke Microferm for å redusere skadeomfanget når planten først er blitt infisert.
// AS