-30% på utvalgte startpakker og -20% på 2 kg bokashistrø. Gjelder fra 11/11 til 1/12.

Dyrk med bokashi: Chili og paprika

Både chili og paprika er planter som helst vil bo i drivhus her til lands – men de kan også dyrkes i vinduskarmen eller i et spesielt lunt og varmt hjørne av hagen. Chili og paprika hører til samme plantefamilie og kan ales opp på mer eller mindre samme måte.

I vinduskarmen bør du ha plass til ganske romslige potter for at plantene skal få nok jord til å trives. Det er også lurt med vekstlys for å gi plantene nok lys da de bør såes forholdsvis tidlig på året – før de vil kunne få nok lys bare fra vinduet.

Både chili og paprika kan såes innendørs i februar. Bruk gjerne hjemmelaget såjord av gammel bokashijord. Har du kun kjøpejord med lite liv, kan du tilsette 2-4% bokashistrø i såjorda.

Såing

Legg frøene i lett fuktig jord og dekk dem med maks 1 cm jord. Plasser pottene et varmt sted – har du et rom med varmekabler eller en varmematte så er det perfekt. Så snart frøene spirer, flytt pottene til en litt kjøligere plass med ekstra plantelys.

Hold jorden lett fuktig mens de vokser seg større. Etter cirka tre uker kan du begynne å gi dem litt bokashivæske, men det er viktig å tynne det ekstra godt ut i starten: 1:1000 er vår anbefaling.

Næring

Når plantene vokser seg ut av pottene (du vil kunne se at røttene begynner å snike seg ut av hullene under potten) er det på tide å potte dem om til noe litt større. I de nye pottene kan du begynne med en neve bokashijord fra jordfabrikken. Deretter en neve vanlig jord, og så blande det sammen. Resten av potta kan fylles med vanlig plantejord. Siste gang du potter om, når plantene har vokst seg store og fine, kan du godt legge et lag med bokashijord nederst i pottene. De permanente pottene plantene skal stå i bør romme minst 5 liter jord totalt – helst mer.

Gjennom sesongen kan chili og paprika få bokashivæske én gang i uka, spedd ut 1:100. Som en gjennomsnittlig pekepinn vil du trenge cirka 1 liter uttynnet bokashivæske per kvadratmeter jord, men ikke vann så mye at det blir liggende på skåla eller brettet under pottene.

Følg også med på hintene plantene gir om at det nå begynner å bli litt mye, eller om de trenger mer næring. Vokser plantene som ugress og er irrgrønne i bladene, men setter lite frukt, så er det ofte et tegn på at det har blitt litt mye næring. Er bladene bleke, bladnervene veldig fremtredende, eller bladene blir lilla på undersiden – så er dette tegn på næringsmangel. "Litt og ofte" pleier å være mye bedre enn "mye og sjelden" når det gjelder gjødsel.

Utplanting

Planter du chili og paprika ut i pallekarmer eller bed vil omtrent en halv bøtte ferdig fermentert bokashi være passe å blande inn per kvadratmeter jord. I tillegg til å vanne ukentlig med bokashivæske kan du også gi litt gullvann eller neslevann en gang i blant (her kan du lære hvordan du lager neslevann som ikke stinker!).

Husk at chili og paprika ikke tåler frost, så vent med å plante dem ut til frostfaren er over og det er blitt litt varmere i jorda. Plantene bør stå med 40-50 cm avstand.

For å hindre ugress rundt plantene dine samt holde på fuktigheten så du ikke må vanne så ofte, dekk alltid jorda. Du kan for eksempel bruke gressklipp eller en ullduk.

Når blir det mat?

Chili og paprika har ganske lang utviklingstid, hvilket er hvorfor vi sår dem såpass tidlig. Du vil kunne høste de første fruktene etter omlag 130-160 dager. Fruktene kan spises når de er grønne, eller du kan vente til de skifter farge. Oftere kan de smake litt mindre som umodne. Vil du at paprikaen skal smake søtt er det lurt å vente til fruktene har fått den fargen de skal ha. De kan gjennomgå ganske store endringer avhengig av sort – fra grønn til nesten sort, og tilbake igjen til rød for eksempel.

Skadedyr

Chili og paprika er ganske utsatt for å få lus, særlig når de står innendørs eller i et drivhus hvor det er få som spiser skadedyr. Trips kan også være en utfordring. Ved angrep anbefaler vi å spyle av plantene så godt du kan med vann fra hageslangen. Du kan også spraye med bokashivæske mot bladlus.

Overvintring

Både chili og paprika er egentlig flerårige vekster. De gir ofte mer frukt etter det første året, så hvis du har plass kan det være vel verdt å overvintre noen planter – spesielt planter som har fått bo i potte i vinduskarmen er enkle å ta vare på.

Men hvis plantene blitt angrepet av trips i løpet av sesongen er det bedre å kassere dem og starte på nytt neste år, da disse skadedyrene er vriene å bli fullstendig kvitt og kan spre seg til stueplantene.

// AS

Relaterte artikler

Bokashivæske – hvor mye og hvor ofte?

"Bland ut 1:100 med vann", sier vi når det gjelder å gjødsle med bokashivæske. Men så er det likevel litt uklart hvor mye av dett...

5 ting du kan gjøre for levende og sunn jord

Det aller viktigste vi kan gjøre for å skape en grønn oase rundt oss er faktisk å stelle pent med det som ikke er grønt i det h...

10 grunner til at frøene dine ikke spirer

Noen ganger spirer det etter bare et par dager, mens andre ganger skjer det aldri noen ting. Da er tusenkroners-spørsmålet: Hvorfor?