Sukkererter er en knasende og smakfull gjenganger i kjøkkenhagen, men også margerter kan være verdt å prøve seg på selv om de behøver hakket mer varme for å trives – smaksforskjellen er nemlig enorm fra hjemmedyrkede til butikkjøpte grønne erter!
Erter vil gjerne ha mye sol, men er ellers nøysomme og enkle planter. Som en ekstra bonus får de et vakkert bladverk og pene blomster, så har du litt begrenset med plass kan du dyrke dem som spiselig dekor oppover et gjerde eller en levegg, for eksempel.
Såing
Erter vokser raskt uansett hvilken sort du velger. De egner seg derfor godt til å så direkte på vokseplassen.
Vil du gi plantene et lite forsprang innendørs før du planter dem ut (hvis du for eksempel er mye plaget med snegler eller sultne fugler som liker å forsyne seg) er det supert å så ett og ett frø i hver sin dorullhylse eller ullpotte. Da kan du bare sette hylsene eller ullpottene rett ut i jorda senere, uten å forstyrre røttene.
Så gjerne ertene i hjemmelaget såjord av gammel bokashijord. Har du kun kjøpejord med lite liv, kan du tilsette 2-4% bokashistrø i såjorda. Dekk frøene med 1-2 cm med jord.
Hold jorden lett fuktig mens plantene vokser seg større. Etter 2-3 uker kan du gi bønnene litt bokashivæske. Det er viktig å tynne ekstra godt ut i begynnelsen: 1:1000 er vår anbefaling.
Sår du ertene direkte kan du begynne å så dem mellom midten av mai og 1. juni, avhengig av hvor du bor i landet. Vent til det har vært godt med sol og jorda ikke lenger kjennes kald. Erter trenger opp mot 10ºC i jorda for å spire.
Det kan være lurt å bløtlegge ertene over natten før du skal så. Legg dem i et glass med vann og la dem myknes litt opp i cirka et halvt døgn.
Sår du sukkererter kan du gjerne så bare et par frø i flere runder, med en uke eller to mellom hver gang. Da vil du få en mer jevn fordeling av høsteklare erter utover i sesongen.
Næring
Ettersom ertene ikke trenger å stå så lenge inne hvis du forkultiverer den, vil du ikke rekke å gi dem så mye ekstra næring innendørs. Blir det dårlig vær så utplantingen må utsettes litt, kan du gi dem bokashivæske spedd ut 1:100 én gang i uka – men vent til plantene har 4-5 uker gamle først.
Utplanting
Frostfaren må være over før du planter ut og jorda bør være relativt varm. Har du sådd ertene i nedbrytbare potter, kan du bare sette pottene direkte i jorda på vokseplassen. Husk også å herde plantene før du planter dem ut, altså å gradvis venne dem til livet utendørs.
Erter klatrer, så det er viktig å gi dem noe å klatre på. Pinner, stokker, hønsenetting eller armeringsjern kan være fint – eller de kan klatre opp en snor, på et espalier, oppover et gjerde eller et lite tre. Det er stor forskjell på hvor lange planter du vil få, avhengig av både sorten du har valgt og hvor godt de trives, så sjekk på frøposen hva du kan forvente. Noen erteplanter kan bli over 2 meter lange.
Erter vil gjerne ha godt drenert jord, hvis ikke kan de rammes av visnesyke. Det er en slags algesopp som sprer seg i røttene og dreper dem. Har du tung leirjord kan du med fordel tilsette godt med biokull på forhånd.
Gjødsling på vekstplassen
Sår eller planter du ut erter i pallekarmer eller bed vil omtrent en halv bøtte ferdig fermentert bokashi være passe å blande inn per kvadratmeter jord.
Vann ukentlig med bokashivæske tynnet ut 1:100.
Erter er såkalte "nitrogenfiksere". Det vil si at de har et samarbeid med Rhizobium-bakterier som bor på røttene deres. De er synlige som bittesmås knoller, så du vil faktisk kunne se dem om du river opp en plante med rota – forutsatt at du ikke har gitt plantene dine masse nitrogengjødsel. Veldig enkelt forklart så forsyner Rhizobium-bakteriene seg med nitrogengass fra lufta, omdanner det til ammoniakk og gir det til planten i bytte mot energirike sukkerstoffer.
Erter ordner med andre ord mye av næringen de behøver på egenhånd! Du kan til og med bruke belgvekster til å gjødsle jorda for andre planter. Det kan være lurt å så erter der du hadde noe spesielt næringskrevende i fjor, for eksempel.
For å hindre ugress rundt plantene dine samt holde på fuktigheten så du ikke må vanne så ofte, dekk alltid jorda. Du kan for eksempel bruke gressklipp eller en ullduk.
Når blir det mat?
Sukkererter høstes mens belgene fortsatt er flate og frøene ikke har begynt å utvikles særlig. Høst jevnlig og ikke vent for lenge, så vil plantene fortsette å danne nye belger. Sukkerertene trenger cirka 2 måneder fra de såes til du høster.
Marg- og pillerter trenger litt mer tid og belgene skal bli gode og runde med store erter inni. 2-3 måneder er vanlig. Samtidig er det viktig at de ikke blir hengende altfor lenge, for overmodne erter er ikke like gode. Prøvesmak deg litt frem, så lærer du snart å kjenne igjen belger som har nådd rett størrelse – med store (men fortsatt umodne) grønne frø.
Du vil kunne høste fra samme plante over tid. Så lenge de trives og du er flink til å høste inn belger, vil de fortsette å produsere.
// AS