1. Ta vare på jorda
Jo mindre du graver, jo bedre er det for jorda di. Spaden din kan ta livet av både meitemark og andre nyttedyr som jobber med å holde jorda luftig mens de flytter på viktige næringsstoffer. Når vi snur og vender på jorda vil den også raskt tørke ut. Noen ganger er det selvfølgelig nødvendig å grave litt, men hvis du kan legge kompostjord, bokashijord, gjødsel og lignende oppå jorda i stedet for å grave og blande det inn, så gjør det. Arbeidsbesparende er det også!
Jord som ligger bar blir tørr og trist – helt til den blir dekket av ugress. Men du kan faktisk beskytte jorda og hindre ugresset samtidig. Legg over et dekke av for eksempel gressklipp, løv eller en ullduk. Du trenger altså ikke å kjøre vekk gresset når du har klippet plenen! Legg det heller utover i blomsterbedet eller rundt grønnsakene i pallekarmen i stedet. Det bevarer fuktigheten i jorda, samtidig som det faktisk gjødsler plantene etterhvert som det brytes ned til jord.
Det er også lurt å bruke organisk gjødsel når plantene dine trenger næring. Bokashivæske og bokashijord er supert! Du kan også velge husdyrgjødsel fra høns, ku eller hest for eksempel. Kunstgjødsel er nemlig ikke bra for jorda da den er full av salter, og det trives hverken meitemarken eller andre nyttige småkryp med.
Lag jord av matavfallet ditt med disse fine bøttene:
2. Flerårige planter
Å velge blomster og andre vekster som kommer tilbake år etter år er fornuftig hvis man ønsker en frodig hage. En åpenbar fordel er at du slipper jobben med å så eller kjøpe inn sommerblomster og andre ettårige planter hvert år – men det virkelig fine med de flerårige er at de ofte tåler betydelig mer. En staude, altså en flerårig prydvekst, vil mest sannsynlig tåle både tørkesommeren og regnskyllsommeren mye bedre enn en ettårig vekst. Røttene er godt etablerte og strekker seg ut både dypere og bredere, og plantene vokser seg ofte større og mer frodige for hvert år som går.
Husk også på at de aller fleste løkblomster kommer igjen vår etter vår. Krokus, snøklokker, påske- og pinseliljer, scilla og snøstjerner… De lyser opp og farger våren, samtidig som de er en viktig matkilde for sultne insekter som nettopp har våknet fra dvale. Unntaket er en del sorter tulipaner, som ofte blomstrer dårligere – eller ingenting – etter det første året.
3. Tenk i høyden
For en virkelig frodig hage er det viktig å ikke glemme det som skal vokse i høyden. Prydbusker, trær og klatreplanter er vel så viktige som blomsterbedet. I en liten hage kan et velplassert espalier med en flott klatrer gjøre underverker på romfølelsen. Det kan dessuten ha meget god effekt på innsyn, uten å ta opp for mye plass.
Er du bekymret for om det vil bli for voldsomt med et svært tre i hagen din, så finnes det mange varianter av småvokste og smale trær som passer perfekt i små hager – eller til og med i krukker på balkongen. For eksempel finnes det søyleepler eller søylekirsebær, som ikke behøver å bli mer enn en halvmeter bredt, og ikke mange meterne høyt heller. Forhør deg på hagesenteret og få råd om hva som ikke vil vokse seg for stort.
4. Inviter små gjester – og dropp gift!
Hagen oppleves utrolig mye mer vakker og frodig når den er full av summing, fuglekvitter og vakre sommerfugler. Når du skal så eller handler inn blomster til hagen, er det lurt å velge pollinatorvennelige sorter med åpne blomster hvor insektene lett kan komme til pollen og nektar. Heng ut fuglemat og fuglekasser, sett ut et fuglebad, og plasser et insektshotell eller to på en varm og solfylt plass. Hvis vi tilbyr litt plass, et sted å gjemme seg, vann og mat, får vi en levende hage og hyggelig underholdning som takk.
Her må vi selvfølgelig også nevne at all bruk av gift alltid bør unngås. Den kan skade alt fra planter til småkryp – til fuglene som spiser småkrypene eller frø fra plantene. Hvis rosene dine ikke kan overleve i hagen uten at du sprayer dem med bladlusgift, så har du rett og slett plantet feil plante på feil plass. En frisk og sunn plante vil helt fint kunne overleve et bladlusangrep, og etter bare en uke eller to er både marihøner og fugler på plass for å spise opp bladlusene og løse problemet. Planter som er mye syke har det ikke bra. Kanskje får de feil menge lys eller har for dårlig jord, eller kanskje trives de rett og slett ikke i klimaet i hagen din. Da er det bedre å plante noe annet.
Nyttige produkter til hagen:
5. Nyt og slapp av
En frodig hage har plass til litt ugress også. Det trenger ikke å være perfekt! Både naturen og du selv får det litt bedre hvis du lener deg tilbake og lar humla suse, bokstavelig talt. Litt luking og opprydding er nødvendig i ny og ne, men helhetsopplevelsen av en vakker og frodig hage blir ikke noe dårligere av at ikke alle blomsterbed er gått over med lupe, eller at plenen og hekken ikke er nyklipte og perfekt i vater.
Et godt tips for en lettstelt hage som aldri ser rotete ut, er å bruke treverk eller stein til å lage noen rette og tydelige linjer. For eksempel kan en rekke med steinheller rundt kanten av blomsterbedet gjøre at bedet ser veldig ryddig og stramt ut – selv om du ikke har hatt tid (eller lyst!) til å luke på flere uker.
// AS