Morten er en dreven gartner som elsker kompost og hage. Han holder ofte kurs i kompostering og dyrking for små og store i Trondheimsområdet.
Hvor lenge har du holdt på med bokashi?
– Jeg begynte med bokashi rundt 2016, så det begynner jo å bli noen år nå.
Hvordan oppdaget du bokashi?
– Jeg holder kurs i varmkompostering, der jeg også snakker om andre metoder for kompostering, inkludert bokashi. Jeg skulle holde et foredrag der jeg gikk litt mer i dybden på en rekke kompostmetoder, og da fant jeg flere interessante fortrinn ved bokashimetoden som gjorde at jeg ville lære mer.
Hva motiverte deg til å begynne med bokashi?
– For det første er miljøaspektet viktig. Matavfallet er en ressurs, ikke søppel. Men det var nok mest fordi jeg er en anelse hagegal, og trenger all den næringen jeg kan få tak i til plantene mine. Jeg er spesielt glad i å dyrke chili, som er en ganske næringskrevende plante. Bokashi er enkelt, spesielt i sommerhalvåret. Og om vinteren slipper jeg å gå ut til varmkomposten så ofte.
Hva elsker du å dyrke i bokashijord?
– Egentlig alt. Jeg pleier å legge komposten rundt etablerte planter, flere ganger i løpet av sesongen. Men generelt er jeg glad i flerårige vekster, som bær og frukttrær, chili (som faktisk er flerårig), rabarbra og urter. I fjor ble jeg også selvforsynt med hvitløk – som, sammen med chili, er et must i matlagingen her i huset.
Din beste bokashihistorie?
– Jeg har et eksperiment på gang som jeg tar med når jeg holder kurs. Det er en bøtte med fermentert matavfall som har stått i snart tre år. Folk får litt bakoversveis når jeg tar av lokket og de ser for eksempel brødskiver med bokashistrø på, som ser helt feilfrie ut. De er fremdeles myke, og det ser omtrent ut som de har kommet rett fra matbutikken.
Dette trenger du for å gjøre Bokashi:
Hva er ditt beste bokashitips?
– Det er vel ikke noe grensesprengende triks, men jeg liker best å ha en dedikert jordfabrikk med luke nederst, der jeg kan forsyne meg av modnet kompost, istedet for å grave ned matavfallet direkte i bedene. Jeg syns det er mest praktisk. Da kan jeg hente kompost når jeg trenger, og legge rundt plantene. Da lar jeg regnet og meitemarken ta seg av gjødslinga over tid. Ved å legge kompost på toppen kveler jeg også ugressfrøene. Det lokker også opp meitemarken. Den kommer opp, henter kompost, og går ned og bæsjer den ute nede der røttene er. Samtidig lager de fine kanaler i jorda som planten kan sende røttene sine ned i.
Har du noen ganger utfordringer med bokashi? Hvordan løser du det?
– Hehe, i begynnelsen brukte jeg en hjemmelagd løsning uten tappekran, og da jeg tømte ut innholdet luktet det ganske forferdelig. Men så kjøpte jeg bøtter med tappekran, og da ble det mye bedre. Ellers er det litt vinterproblematikk man må finne ut av. Det er ikke helt lett å blande inn jord midtvinters med mindre man har sørget for å lage et lite lager av frostfri jord. Vann fryser. Når jeg holder kurs forteller jeg om ganske mange forskjellige alternativer for å løse dette. Jeg har heldigvis ikke opplevd problemer med rotter/grevling, men det er noe man skal tenke på. Det er viktig å være en god nabo, spesielt dersom man bor urbant. Lag deg en solid jordfabrikk dersom du har rotter i nabolaget.
Hva vil du si til den som lurer på å begynne med bokashi?
– Ta gjerne et kurs først, eller ta en tur innom nettsidene til Bokashi Norge. Bokashi er veldig lett, og mye billigere å komme i gang med enn varmkompost, men det er lurt å lese seg litt opp på tips og triks. For eksempel å ikke ha i matavfall som er veldig vått.
Hvordan ser din jordfabrikk ut?
– Jeg har kjøpt mine bøtter fra Bokashi Norge, og som jordfabrikk har jeg en ganske stor kaldkompostbinge fra Jula. Jeg har også hatt innendørs jordfabrikk, en 70 liters plastbalje fra Ikea. Innendørs er definitivt raskest. Der var det meste av matavfallet brutt ned på 2-3 uker. Utendørs varierer det en del basert på temperatur, men i sommerhalvåret kanskje 3-6 uker. Det går tregest på tidlig vår og sein høst.
Følg Morten her:
IG: @mskogly
Facebook: @SkoglyKompostogFlisespikkeri