Veronika deler små drypp av glede over natur, blomster og grønnsaker på sin Instagram, og synes det er veldig gøy å vise at det ikke alltid trenger å koste så mye hverken penger, tid eller krefter.
Hvor lenge har du holdt på med bokashi?
– Jeg har drevet med bokashi i rundt fire år. Jeg oppdaget det først via den svenske bloggeren Sarah Bäckmo. Jeg hørte også om det fra flere kanter, i Sverige først og så i Norge.
Hva motiverte deg til å begynne med bokashi?
– Hvis alle i verden hadde hatt like høyt forbruk som Norge, så hadde vi brukt opp jordas ressurser i april. Det synes jeg er veldig tydelig tegn på at noe er feil med forbrukskarusellen vår. Da tenker jeg at det er viktig at så mange som mulig gjør det vi kan. Bokashi er ett av mine bidrag til å redusere mitt fotavtrykk.
– Jeg startet med varmkompost i 2010 og syntes den gjorde jobben, men den var veldig arbeidskrevende og det tok mye tid å hele tiden gå ut og tømme matavfall i den. Da jeg ble syk, ønsket jeg enklere løsninger for å dyrke i hagen, og spesielt kompostere maten vår. Så kom jeg over bokashi via Sarah Bäckmo. Det så mye enklere ut. Jeg startet veldig enkelt med tette bøtter med kull i bunnen og bokashistrø. Så valgte jeg etterhvert å investere i bedre utstyr, blant annet fordi jeg ville bruke bokashivæsken til å gjødsle med.
– Bokashi er enda enklere enn jeg trodde! Jeg kan ta pause om kabalen med hverdagen med tre barn og sykdom ikke går opp, og bare starte opp igjen når det passer. Jeg kan også få hjelp til å tømme bøtter, fordi det er så enkelt. Jeg kan tømme bøttene når det passer i hverdagen, og de er mye mindre å håndtere enn varmkompost. Den har heller ikke det samme behovet for å holdes i gang som en varmkompost har. Og det er mindre arbeidskrevende å tømme bøttene rett der jeg skal dyrke, enn å fylle på matavfall, lufte og røre og grave ut av varmkompost. Jorda blir utrolig bra og gjødselen som en får i form av bokashivæsk er en veldig god bonus. En god tilleggsgjødsling til planter som trenger en boost.
Hva elsker du å dyrke i bokashijord?
– Næringskrevende grønnsaker, som for eksempel kål, løk og tomater. Jeg bruker den egentlig til det meste, også i blomsterkrukker. Eventuelt til å lage salatbar på våren med bokashi som mellomlag, inspirert av "Det grønne skafferi".
Din beste bokashihistorie?
– Jeg vet ikke om jeg har en knallhistorie, men jeg blir stadig overrasket over hvor kjapt det blir til jord, selv tidlig på våren. Etter 2-3 uker i en pallekarm eller dyrkningsbed med godt mikroliv er det blitt til god jord. Jeg har også lenge hatt kull i dyrkningsbedene mine, og jeg opplever at det gjør plantene enda bedre. Så nå har jeg begynt å blande inn biokull i bokashibøttene også for å gjøre jorda enda bedre på sikt.
Hva er ditt beste bokashitips?
– Å bruke bokashi til å lage salatbar og jordfabrikk i ett. Eller blande bokashi, jord og hageavfall i pottene når jeg skal plante i dem. Da trenger jeg mye mindre jord og jorden blir bedre og mer næringsrik.
Har du noen ganger utfordringer med bokashi? Hvordan løser du det?
– Av og til lukter det litt mye, men det går fort over. Dyr kan være interessert, men da legger jeg på gitter den første tiden. Det har fungert bra. Og vi som bor så nær skogen har grevlinger som kommer på besøk, men jeg har ikke hatt problemer med at de har gravd opp der jeg har gravd ned bokashi.
Hva vil du si til den som lurer på å begynne med bokashi?
– Det er mye enklere enn du tror, og du får knall jord som er super både til grønnsaker og blomster. En trenger heller ikke å ha en stor grønnsakshage for å kunne benytte seg av bokashi. Den fungerer like godt i potter og til blomster. Bonusen er at en trenger å kjøpe mindre gjødsel og mindre jord. Bra for økonomien og miljøet.
Hvordan ser din jordfabrikk ut?
– Jeg må gjøre ting minst mulig arbeidskrevende, så jeg har den ute. På våren, sommeren og høsten graver jeg ned rett i pallekarmer eller rett i jorden, da går det utrolig kjapt. Det har noen ganger blitt til jord på få uker, og på vinteren bruker jeg den gamle varmkomposten til jordfabrikk. Da samler vi løv i løpet av høsten også tømmer vi det lagvis med bokashi. Da er det som regelen mannen som har ansvaret for tømming. På våren har jeg mye som kan spas ut og brukes der det trengs litt ekstra næring.
– Jeg dyrker på det som i utgangspunktet var et lite fjellberg i skogen, og det gjør at jeg ikke har mye jordsmonn å bruke av fra før. Derfor prøver jeg å lage så mye jord selv som jeg klarer. Jeg sanker også inn blant annet tang, løv og annet materiale i løpet av året som jeg bruker i kjøkkenhagen. Jeg bruker både gress og tang som jorddekke. Jeg får også gress fra hagen til mine foreldre, da den lille gressplenen vi har ikke dekker hele behovet for jordekke. Jordekke forenkler dyrkningen for meg fordi plantene trenger mindre vanning, og det blir mye mindre ugress. Jeg bruker alt av hageavfall om igjen i hagen. Jeg bygger opp dyrkningsbed etter Hugel- eller lasagnemetoden. I tillegg bruker jeg rester av høy og kaninlort fra kaninene våre. Det tror jeg er et viktig bidrag for miljøet. Også blir det mye bedre jord og mikroliv i jorden. Bedre mikroliv gir mer robuste planter.
Følg Veronica her:
IG: @veroniceae
Velg mellom ulike typer bokashibøtter: