På sine sosiale kanaler inspirerer Mina mange med sine life-hacks og fine, morsomme og «nerdete» tips. I år er hun i gang med å anlegge en kjempefin kjøkkenhage på plenen – der bokashi er en viktig brikke.
Hvor lenge har du holdt på med bokashi?
– Jeg var så heldig å få bøtter og strø til bursdagen min. Det var tanta mi som overbeviste meg. Hun skrøt hemningsløst av hvor bra alt vokste med bokashi. Jeg synes det er moro med nye prosjekter, og denne typen kompost så ut til å kunne passe meg godt. Jeg liker at ting skal være lettvint og effektivt – så der traff jeg spikeren på hodet.
Hva motiverte deg til å begynne med bokashi?
– Jeg er opptatt av gjenbruk og utnytte det man har for hånden. Da jeg satt meg inn i Bokashiprosessen og lærte at vårt matavfall faktisk kunne gjøre nytte for seg, var det bare å hive seg rundt. I ettertid har jeg også har kjent på godfølelsen dette kretsløpet gir. Alt som havner i bokashibøtta, blir til jord og næring, hvor ny mat igjen kan vokse. Det synes jeg er fascinerende!
– Det tok meg litt tid å knekke koden for hvordan man skulle bruke bokashi. Jeg tror jeg overtenkte det litt, og ville gjerne gjøre det på «riktig» måte. Nå har «den riktige» måten gått så i lende ut vinduet, og bokashi blir gravd ned både her og der. Når jeg i tillegg har sett med egne øyne hvor godt ting vokser, er motivasjonen enda større enn før. I år har jeg utvidet kjøkkenhagen ganske så mye, og føler at bokashibehovet aldri blir mettet. Fortsatt er det slik at jeg gleder meg til å hive matavfallet i bokashibøtta og se den fylle seg opp. Mulig jeg er blitt litt miljøskadet...
Hva elsker du spesielt å dyrke i bokashijord?
– Squash! Det er som å se en klovn blåse opp en ballong. Første blås, og du har et lite og nusselig fruktemne. Så snur du ryggen til i ca 15 minutter (klovnen trekker pusten og blåser inn i ballongen på nytt), og vipps har du et monster som du ikke aner hvordan du skal få spist opp. Det har blant annet blitt mye sylting som vi nyter av resten av året.
Dette er det første året jeg skal prøve meg på ulike kålvekster, som jeg har forstått trenger mye næring. Det må vel være noe av det jeg gleder meg mest til å se fremgangen på.
Din beste bokashihistorie?
– Jeg hadde nettopp laget aprikos- og rabarbrasyltetøy som sto på glass i kjøleskapet. Det samme gjorde også bokashivæske tappet av bokashibøtta. Det resulterte i en samboer som ganske kjapt mistet matlysten da han forvekslet glassene. Noen ble kalt for oversensitiv, mens andre ble bedt om å markere glassene tydeligere. Denne væsken har for meg blitt gull verdt, og jeg bruker den til å gjødsle både små og store planter.
Hva er ditt beste bokashitips?
– Som sagt så kan jeg ikke få nok av bokashi. Det hjelper lite at vi kun er to personer i husstanden som ikke produserer særlig store mengder matavfall. Derfor har jeg tatt med meg avfall fra arbeidsplassen min! Nå har det kommet til det punktet hvor kollegaer spør meg før de kaster noe; «Er dette noe du kan få bruk for, Mina?». Jeg føler meg som verdens største skrotnisse, men det er definitivt verdt det. Mitt tips er derfor å spørre venner/familie eller der du jobber om du kan få matavfall, i alle fall om du er i samme «knipe» som meg. Etter min erfaring er folk som regel bare glad for å kunne hjelpe til. Ikke minst er det en god mulighet til å snakke om bokashi – eller "focaccia", som mamma kaller det.
Har du noen ganger utfordringer med bokashi? Hvordan løser du det?
– Utfordringene jeg har med bokashi ligger vel aller mest i viljen min. Det å bli kvitt en bøtte på vinterstid kan sitte litt langt inne av og til. Men i år tenker jeg å være mer forberedt for å gjøre det enklest mulig for meg selv. En jordfabrikk i pallekarm under verandaen skal lages! Det er et sted som uansett er ubrukelig for alt annet, og hvor snøen ikke kommer til. Jeg vet jo om gulroten i enden (hehe..) – deilig og næringsrik jord som kan brukes i kommende sesonger.
Hva vil du si til den som lurer på å begynne med bokashi?
– Du trenger ikke ha en svær kjøkkenhage for å få god nytte av bokashi. Ikke trenger du å vite stort mer enn de enkle stegene som blir forklart heller. Jeg tror mange har dårlig samvittighet for mat som blir kastet. Med bokashikompostering har i alle fall jeg blitt mer bevisst hva som havner i bøtta – og når det først er så gærent, kan en trøste seg med at det vil gi nytt liv til ny mat.
Hvordan ser din jordfabrikk ut?
– I fjor hadde jeg en dedikert pallekarm som jordfarikk til å grave ned bokashi i løpet av sesongen. I år skal denne dyrkes i. Jeg har prøvd meg på jordfabrikk innendørs i murerbøtte og plastkasse, og ute i garasjen i en stor avfallsdunk. I vår har jeg brukt bokashi i nyanlagte bed rett på plenen, og i pallekarmer for å gjøre dem klare for sesongen. Jeg er langt ifra ferdig-forsket, og kommer til å prøve meg på enda flere metoder med bokashi i år!
– Til slutt vil jeg dele min intensjon for i år, som kanskje du også vil bli med på? I år har jeg ikke som mål å høste mest mulig, men å lære mest mulig. Jeg skal prøve og feile som aldri før. Den innstillingen tror jeg vil gi større takhøyde for å tørre!
Følg Mina her:
IG: @minashabitat
Youtube: Minas Habitat