Hvor lenge har du holdt på med bokashi?
– Jeg begynte med bokashi for rundt fem år siden.
Hvordan oppdaget du bokashi?
– Jeg trenger mye næringsrik jord, fordi jeg dyrker mange forskjellige vekster. Samtidig dyrker jeg økologisk, altså uten sprøytemidler og kunstig gjødsel. Vanlig kompostering med hageavfall tar så lang tid at jeg til slutt begynte å søke på internett etter andre, raskere alternativer. Så oppdaget jeg bokashi, og tenkte med en gang at dette er noe for meg.
Hva motiverte deg til å begynne med bokashi?
– Det var sikkert min utålmodighet, hehe. Det var høst, og om vinteren skjer det jo nesten ingenting i vanlig kompost. Jeg trengte jorda med en gang fordi jeg ville overvintre en del av tomatplantene mine.
– Det jeg liker med bokashi er at det absolutt ikke er vanskelig å få til. Jeg elsker å gjenbruke ting, og det å lage perfekt miljøvennlig jord fra matavfall synes jeg er helt rått! Som bonus får du bokashivæske som har flere bruksområder, men jeg bruker den som gjødsel.
Hva elsker du å dyrke i bokashijord?
– Jeg dyrker store mengder av ringblomst som jeg bruker til ringblomstsalve. Og selvfølgelig basilikum, estragon, løpstikke, persille og dill som er viktige urter i mine urtesalter. Det er også en del grønnsaker som jeg dyrker: Chilli og hvitløk til chillisalt – og persillerot, gulrot, purreløk og sellerirot til grønnsakssalt. Jeg ser stor forskjell på plantene som vokser i bed uten bokashijord, som ute på åkeren min hvor jeg dyrker vekster jeg bruker i urteproduktene mine, og de plantene til privat bruk i hagen min som får bokashijord. Bedene med bokashijord bugner!
Nyttige produkter til hagen din:
Din beste bokashi-historie?
– Jeg er veldig overrasket hvor store og fine ugress blir i bokashijord! Det er jo en del ville vekster som har mange helende egenskaper, og som jeg bruker i urteteen og urtesalvene mine. Sårhelende groblad, antibakteriell ryllik, hormonbalanserende rødkløver – alle disse vidunderlige urtene som jeg ellers plukker ute i naturen, har kommet til urtebedene mine. De er enorme! Og jeg lar dem vokse seg store. Men det er sikkert mange som tenker at jeg enten er en veldig lat gartner eller helt gal, fordi det ser ut som jeg dyrker ugress!
Hva er ditt beste bokashitips?
– Bruk bokashi på alle vekster, også på de som sies at ikke trenger så næringsrik jord. Jeg hadde enorme bunter med persille og basilikum i fjor i hagen min, og en veldig god avling gulrøtter som sto i bokashijord.
Har du noen ganger utfordringer med bokashi? Hvordan løser du det?
– Det eneste som jeg har opplevd som en utfordring, var når jeg var for sliten til å grave bokashien skikkelig ned i bedet. Lukten fristet fugler som begynte å grave den opp fra jorda. Men så lenge du graver det fermenterte matavfallet ordentlig ned, så går det helt fint.
Hva vil du si til den som lurer på å begynne med bokashi?
– At det absolutt er verdt å prøve! Hvis du er lei at urtene du kjøper er halvdøde allerede på butikkhylla, så kan du begynne å dyrke dem selv. Det er mye enklere enn du tror, og du blir skikkelig overrasket hvor kraftige, smakfulle og velduftende urtene kan bli. Skaff deg bokashi og prøv!
Hvordan ser din jordfabrikk ut?
– Jeg har et dyrkningsareal på garasjetaket vårt. Det står 10 pallekarmer der og hver av dem er en liten jordfabrikk. Jeg prøver å dyrke noe året rundt. Så snart en vekst er høstet, graver jeg ned en ny runde av bokashi og fortsetter med en ny omgang. Slik kan jeg høste 2-3 ganger fra samme pallekarm.
Følg Dana her:
IG: @danas.no
Facebook: @danasmarkedshage
Nettside: www.danas.no