Tina har bygget seg en fantastisk drivhusdom og dyrker mange spennende vekster i en fantastisk setting. Bokashi hjelper plantene hennes med å vokse seg frodige.
Hvor lenge har du holdt på med bokashi?
– Jeg startet med bokashi for ca 1,5 år siden.
Hvordan oppdaget du bokashi?
– Etter mye inspirasjon på forskjellige sosiale plattformer, bestemte jeg meg for at bokashikompostering var det som passet best for vår familie.
Hva motiverte deg til å begynne med bokashi?
– Her i Austevoll har vi biosortering av avfall, men jeg ville gjerne prøve å kompostere selv hjemme i hagen. Den mestringen du får når du klarer å kompostere ditt eget matavfall – i egen hage, for så å bruke komposten til å dyrke ny mat – den er helt fantastisk. Og motivasjonen til å fortsette kommer når man ser virkningen av bokashikompost. Når tomatene, kålen og løken smiler til deg når du går forbi, da ønsker du å fortsette med det du gjør.
Hva elsker du å dyrke i bokashijord?
– Jeg dyrker det meste i bokashijord, men det er nok tomater jeg liker aller best.
Din beste bokashihistorie?
– Jeg har testet å sette planter av lik størrelse og type i både bokashijord og i annen jord. I løpet av kort tid ser man tydelig skille på størrelse og kvalitet. Foreløpig er det det som er min favoritthistorie. Andre kan nå forstå og se hva bokashikompost kan gjøre, og det er både spennende og inspirerende.
Produkter du kan bruke i hagen:
Hva er ditt beste bokashitips?
– Bruk bokashivæsken, vannet ut 1:100. Vi har brukt denne blandingen på vår laurbærhegghekk og den har vokst veldig mye det siste året.
Har du noen ganger utfordringer med bokashi? Hvordan løser du det?
– Helt i begynnelsen av min bokashireise, hadde jeg et problem med at kråker kom og gravde opp bokashien i min jordfabrikk. Dette løste jeg med å fylle mer jord over bokashien og så lagde jeg et tak av hønsenetting.
Hva vil du si til den som lurer på å begynne med bokashi?
– Om du lurer på å starte med bokashi, ville jeg prøvd det. Du finner fort ut om dette er noe som passer deg og din hage, verre er det ikke!
Hvordan ser din jordfabrikk ut?
– Det siste året har jeg jobbet med å fylle i det nye drivhuset mitt, så det ble på en måte en jordfabrikk inne i drivhuset. Jeg har også pallekarmer ute som jeg har gradvis fylt opp med bokashi og jord, som jeg i dag dyrker i. Men den nåværende jordfabrikken er en pallekarm som står litt bak i hagen. Nå på sommeren går det ganske kjapt med komposteringen, 3-4 uker cirka. På vinteren skjer det ikke så mye, men det gjør ingenting for komposteringen begynner av seg selv igjen når det blir varmt nok ute.
Følg Tina her:
Instagram: @drivhusdomen