Plant busker, trær og stauder
Fuktig høstjord er perfekt å plante nye trær og busker i. Sjekk også høsttilbudene hos dine favoritt-planteutsalg, kanskje har du flaks og finner det du ønsket deg til halv pris? Så lenge det går an å grave i bakken, går det som regel fint å plante ut det du har kjøpt. Det er uansett lettere å overleve i bakken enn i en potte (derav regelen om at man bør gå en herdighetssone opp for planter i krukker og kasser). Det er helt sikkert noen fine stauder å finne på høstsalg også, selvom de kanskje har avblomstret og ser litt slappe ut i bladverket. Skaffer du deg et nytt tre er det lurt å huske på at det ikke rekker å rote seg noe særlig før vinteren. Støtt det derfor ordentlig opp så ikke vintervindene velter det.
Flytt planter
Det er ikke bare nye planter du kan grave hull til nå – ta de gamle som står litt feil i samme slengen. Er det for eksempel noen planteplasseringer som har irritert deg litt i løpet av sommeren? Eller kanskje du skal omorganisere hagen litt? Fiks det nå! Pass bare på å få med nok av røttene når du graver opp plantene, særlig hvis det er sent på høsten og de har lite tid til å reparere eventuelle skader.
Sett blomsterløk
Tar du deg jobben med å sette blomsterløker nå, kommer du definitivt til å takke deg selv til våren igjen. Finnes det egentlig noe mer kjærkomment enn den aller første snøklokken som kjemper seg opp gjennom skaren? Eller den første solstrålen av en krokus som åpner seg? Hvis du fortsatt kjenner på frustrasjonen etter at rådyrene snauet fjorårets tulipaner eller vånden gnagde i stykker alle perleblomstene dine, så husk at det finnes alltids noe de ikke liker så godt. I verste fall, sats på scilla og snøstjerner. De sprer seg sannsynligvis raskere enn de blir spist.
Samle løv
Høstløv er en fantastisk ressurs! Du kan bruke det direkte som jorddekke for vinteren, både i bed, karmer og rundt planter. Kjør gjerne over løvet med gressklipperen først så det blir delt opp i mindre biter. Da går nedbrytingen litt raskere, særlig hvis du har mye bøk- eller eikeblader da de inneholder lite nitrogen og brytes ned saktere. Du kan også bruke løvet i jordfabrikken eller fermentere det.
Nyttige produkter til hagen:
Sett hvitløk
Om du bør gå i gang med hvitløken i september, oktober eller til og med november, avhenger av hvor du bor. Du bør sette dem i jorda cirka fire uker før frosten går i bakken. Det kan selvfølgelig være vanskelig å forutse, men hvis de mot formodning skulle begynne å spire om høsten, gjør det ingenting. Hvitløksspirene tåler heldigvis mye frost.
Gå på snegleeggjakt
Under heller og steiner, langsmed plank og stokker, innunder tette busker… De slimete bandittene gjemmer eggene sine der det er mørkt, fuktig og akkurat passe vrient å komme til for en sulten fugl eller bille for eksempel. Det er særlig brunskogsnegl og nettkjølsnegl vi bør bekjempe. Eggene er melkehvite i fargen og ligger i klynger på 20-30 stykker. Samle dem opp og hell kokende vann over dem. Ett egg ødelagt i høst er én snegle mindre til å spise opp salaten din til våren.
Lag nye bed
Høsten er en fantastisk tid for å samle opp alt det slitne og visne som kan bli til jord! Hageavfall, bokashi, brukt jord fra krukker og kasser. Alt går oppi! Hvis du vurderer å anlegge kjøkkenhage eller ønsker å utvide den du har, er høsten faktisk den aller beste tiden å gjøre det på.
Rydd og vask
Du må jo strengt tatt ikke ordne det nå, men det er innmari deilig å starte vårsesongen med rene potter og redskaper. Tøm og vask ut av alt som har rommet jord og planter, rengjør og slip diverse hageredskaper, og ta inn alt som ikke er frostsikkert. Det aller viktigste er dog å tømme hageslangen og skru av utekrana før det fryser. Har du drivhus er det på tide å vaske ut av det også. Bruk Microferm til rengjøringen, så slipper du kjemikalier.
Ønsker du flere tips?
Besøk vår Youtube kanal.