-30% på utvalgte startpakker og -20% på 2 kg bokashistrø. Gjelder fra 11/11 til 1/12.

Hvor mye – og hva slags jord?

“Bokashi må blandes med jord for å omdannes til jord”, sier vi om bokashiprossens siste steg. “Men hva slags jord?” lurer folk ofte da. Og hvor mye jord må det blandes med?

For å omdanne den ferdig fermenterte bokashien vår til jord, trenger vi jordbakterier. Det er de som gjør den siste delen av jobben, slik at vi ender opp med fin og mørk jord. Det betyr at den jorda vi blander bokashien med bør ha mest mulig liv. Hvis ikke går omdanningen veldig treigt – det blir rett og slett for få mikrober til å gjøre jobben. Vi pleier derfor å bruke jord fra hagen i våre jordfabrikker, eller litt gammel krukkejord hvis vi skulle ha det. Når vi tømmer ut av diverse større krukker om høsten, legger vi gjerne jorda til side sånn at vi kan ha den i jordfabrikk senere.

Torvjord i sekk

I de fleste jordsekker du kan få kjøpt på hagesenteret, vil du finne torv i litt ulike mengder. De billigste alternativene er som regel nesten ren torv. Torv er bygget opp i myrområder gjennom tusenvis av år, og fordi den bruker så ekstremt lang tid på vokse (maks én eneste millimeter i året!), er det i praksis en ikke-fornybar ressurs. Den inneholder dessuten dårlig med jordbakterier. Vi opplever at mange som synes at bokashien deres bruker lang tid på å omdannes, eller som får problemer med grønn og blå mugg i jordfabrikken, har brukt nettopp torv. Så hvis eneste tilgjengelige alternativ for deg er å kjøpe noe fra hagesenteret, velg helst så lite torv som mulig.

Hagekompost fra gjenvinningsstasjonen

I mange kommuner kan man få kjøpt hagekompost fra gjenvinningsstasjonen. Enten i sekk, eller du kan fylle opp tilhengeren. Det er et fint alternativ til å bruke torv, og inneholder utvilsomt mer jordliv. Likevel så blir hageavfallet kompostert på veldig høy varme. Det må det, for man må være sikker på at det ikke er noen patogener i den ferdige komposten. Slik er regelverket, og godt er i grunn det. Dessverre så er det jo også sånn at når vi går inn for å ta livet av noe, så blir det som oftest med en del annet i dragsuget. Så kompostjord fra gjenvinningsstasjonen vil inneholde færre av de mikroorganismene vi trenger enn det for eksempel hjemmelaget kompostjord vil gjøre. Når det er sagt, så er denne kompostjorda selvfølgelig et mye bedre alternativ enn torv!

Balkongbønder
kr 399,00
Jordsold 31 cm
kr 429,00
Rabatt %
-20%
kr 335,00 kr 268,00

Men jeg har ikke hage..!

Det er det ikke alle som har, og vi vet at mange velger bokashi nettopp fordi de dyrker på et lite areal – for eksempel på en balkong. Da kan vi rett og slett være litt lure, og snike noen jordbakterier oppi blandingen på en annen måte.

Du trenger nemlig ikke mer enn et par prosent av ordentlig levende jord for å få fart på sakene. Mikrolivet formerer seg kjapt, så etter kort tid vil resten av jorda også være betydelig mer levende. Hvis du bor slik til at du ikke kan få ordnet deg noe hagejord, anbefaler vi å først kjøpe torvfri jord, og deretter spe på med litt fra nærmeste park eller skog for eksempel. Kanskje du kan ta med en bærepose neste gang du går tur? Et par never med denne jorda vil gjøre underverker i jordfabrikken din.

Hvor mye jord trenger jeg da?

Bokashi skal blandes ut 50/50 med jord. Minst. Altså må du ha minst 15 liter jord hvis du har fylt opp en Eko-bøtte. Eller minst 9 liter jord hvis du har en full Loop. Det er så mye jord vi trenger for at bokashien skal omdannes raskt.

I tillegg til dette så må du også ha jord nok til å dekke denne blandingen av jord og bokashi. Ute i hagen anbefaler vi at du dekker med 10-15 cm jord for å unngå potensielle problemer med skadedyr. I en jordfabrikk i kjelleren holder det fint med 5 cm. Lager du jordfabrikk ute i en kasse eller krukke som du midlertidig kan dekke med for eksempel netting, trenger du normalt heller ikke mer enn 5 cm. Jorda vi bruker til å dekke med har altså lite å si for selve omdanningen, men den er viktig for å kamuflere lukten for eventuelle sultne dyr eller fugler.

Når bokashien er omdannet til jord, så tells den som jord. Det vil altså si at hvis du lager deg en jordfabrikk i en stor plastkasse, så bruker du 15 liter jord til en full Eko-bøtte. Pluss noen cm med jord på toppen. Når den bokashien er omdannet, har du kanskje en ny bøtte som er klar til å blandes oppi. Da kan du bare gjøre det direkte – og dekke med noen cm jord på toppen. Du trenger med andre ord ikke å tilføre ny jord hver gang.

Må jeg ha meitemark?

Vi gir meitemarken mye av æren for å omdanne avfall til jord i hagene våre – og det er velfortjent ros, for all del. Men vi er på ingen måte avhengige av meitemarken for å gjøre om bokashi til jord! Det finnes milliardvis av andre gode hjelpere i jorda. De er bare så små at vi ikke kan se dem med det blotte øye, og derfor får de ikke like mye creds som meitemarken. Men de er der, og de jobber hardt!

Kan det bli for mye jord i forhold til bokashi?

Nei. Det er ingen maksgrense på hvor mye jord du kan blande bokashien din ut i. Enkelt og greit. ;)

// AS

Relaterte artikler

Hvilken type jordfabrikk skal jeg velge?

Med bokashi kan du kompostere matavfall i en plastkasse eller bøtte, i pallekarmer, i en kompostbinge eller ved å grave fermentert matavfall rett i...

Lag jord innendørs

Næringsrik jord er viktig for både inneplanter og hagen. Men visste du at du enkelt kan lage jord innendørs? Innendørs jordfabrikk i e...

Gjenbruke gammel krukkejord

Ikke kast gammel og sliten krukkejord - gjenbruk den! For å gi jorda nytt liv, næring og energi bland jorda med bokashi. Dette sparer deg for bå...